ZNANSTVENICI ZABRINUTI

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Korištenje antibiotika dva tjedna ili dulje može povećati rizik od raka crijeva za čak 73 posto!

Ilustracija
 Profimedia, Wavebreak
Izloženost antibioticima ranije u životu značajno je povezano s većim rizikom od raka crijeva iznad 60-te godine.

Ako uzimate antibiotike 15 dana ili duže možete povećati rizik od dobivanja raka crijeva za golemih 73 posto, pokazala je studija objavljena u uglednom gastroenterološkom časopisu Gut.

Naime, znanstvenici su otkrili da dugoročno korištenje antibiotika povećava rizik od dobivanja polipa, malih izraslina na stijenci crijeva koje mogu postati kancerogene.

Ako pak uzimate lijekove u četrdesetim i pedesetim godinama situacija je, podrazumijeva se, rizičnija nego ako to činite u dvadesetim i tridesetim.

Sve ovo potkrjepljuje teoriju da crijevne bakterije igraju krucijalnu ulogu u sprječavanju dobivanja karcinoma.

Iako se antibiotici tipično pripisuju na tjedan dana, stanja poput akni ili primjerice tuberkuloze mogu zahtijevati dugotrajno liječenje.

Znanstvenici su proučavali podatke od više od 16.000 žena starijih od 60 godina, a sve je objavljeno u časopisu Gut.

U samo dva mjeseca korištenja antibiotika između 20-te i 39-te godine povećava rizik od polipa za 36 posto. Žene koje uzimaju antibiotike u 40-im i 50-im imaju 69 posto veći rizik od žena koje nisu uzimale lijekove.

U posljednje četiri godine korištenje antibiotika nije bio povezan s rizikom dobivanja polipa, a ova saznanja sugeriraju kako bi, ako ovo istraživanje potvrde druge i studije, korištenje antibiotika trebalo biti ograničeno, poručuju znanstvenici.

Ipak, napominju kako su daljnja istraživanja potrebna i kako ljudi ne bi trebali prestati koristiti antibiotike koje trenutno piju.

Nepoznato je koliko polipa postane kancerogeno, kažu znanstvenici.

Dr. Sheena Cruickshank, stručnjakinja za imunološke bolesti sa sveučilišta Manchester tvrdi kako su antibiotici ključni za tretiranje bakterijskih infekcija i ako se koriste na odgovarajući način, mogu spasiti život, prenosi Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:35