ZDRAVO ILI NE?

ŠOKANTNI REZULTATI Volite piti mlijeko? Novo istraživanje znanstvenika moglo bi vas zabrinuti

 CROPIX

UPPSALA Mlijeko je zdravo, bogat je izvor kalcija i pomaže sačuvati kosti – od malena nas uče svi - škola, televizija, nutricionisti, liječnici... No, rezultati istraživanja, provedenog u Švedskoj na 61.000 muškaraca i 45.000 žena, pokazuju neke zabrinjavajuće činjenice kad je u pitanju česta konzumacija mlijeka.

Autori istraživanja, predvođeni profesorom Karlom Michaelsonom sa Sveučilišta Uppsala, otkrili su kako nema razlike u broju lomova kod onih koji redovno piju mlijeko i kod osoba koje ga uopće ne konzumiraju.

Također, istraživanje pokazuje da žene koje piju tri ili više čaše mlijeka dnevno, imaju dvaput veće šanse za preranu smrt od žena koja dnevno piju manje od jedne čaše.

'Naši rezultati mogu dovesti u pitanje opravdanost preporuka konzumacije velikih količina mlijeka kako bi se spriječili lomovi nastali zbog krhkosti kostiju. Visoka konzumacija mlijeka nije popraćena manjim rizikom od loma kostiju, a mogla bi biti povezana s većom smrtnošću', kaže profesor Michaelsson.

Švedski znanstvenici sumnjaju kako je galaktoza, vrsta šećera u mlijeku, glavni krivac za loše nuspojave: 'Taj bi sastojak mogao izazivati oksidacijski stres i kronične upale koje su povezane s lomovima i smrtnošću', objašnjava Michaelsson.

'Zanimljivo je da laboratorijske životinje kojima se daje galaktoza umiru brže upravo zbog zdravstvenih tegoba nastalih oksidacijskim stresom i upalama.'

Ipak, švedski znanstvenici imaju dobre vijesti za ljubitelje mliječnih proizvoda. Naime, otkrili su kako fermentirani mliječni proizvodi u kojima nema galaktoze, poput sira i jogurta, imaju sasvim suprotan efekt. Žene koje su konzumirale takve proizvode imale su manju smrtnost i manji broj lomova od ostalih ispitanica za vrijeme 20-godišnjeg istraživanja.

Kad su u pitanju muškarci, nisu pronađene poveznice između konzumacije mlijeka i povećane smrtnosti.

Bez obzira na rezultate, profesor Michaelsson poziva ljude da ne mijenjaju prehrambene navike dok se ne provedu dodatna istraživanja. On je sam, ipak, prije dvije godine mlijeko zamijenio jogurtom.

'Bavim se ovim poljem istraživanja već nekoliko desetljeća, a ovi rezultati napokon su me uvjerili.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:05