NOVA STUDIJA OTKRILA

SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE POVEĆAVAJU RIZIK OD FATALNE PLUĆNE BOLESTI 'Prvo se javlja otežano disanje, kratak dah i povremeni napadaji kašljanja...'

 Profimedia, Wavebreak

Korištenje izbjeljivača i uobičajenih sredstava za čišćenje kućanstva povećava rizik od potencijalno fatalne bolesti pluća, upozorila je nova studija.

Redovito udisanje jakih kemikalija može povećati rizik od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOBP) - obično povezane s pušenjem - do čak 32 posto.

Istraživanje se posebno tiče medicinskih sestara, čistačica i drugih osoba koji te proizvode koriste u svakodnevnoj poslovnoj rutini.

Prethodna istraživanja povezala su izloženost sredstvima za čišćenje s astmom, no nije se obraćala pažnja na to koliki je utjecaj kemikalija na KOBP.

Inače, KOBP se odnosi na povezane poremećaje koji bolesniku postupno smanjuju difuzijski kapacitet, odnosno smanjuju dah, a oštećenja pluća do kojih pritom dolazi ne mogu se popraviti.

U prvim fazama bolesti javlja se otežano disanje, kratak dah i povremeni napadaji kašljanja. Međutim, kako bolest napreduje simptomi se sve više pogoršavaju.

Studiju je vodila dr. Orianne Dumas s Francuskog nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja, a obuhvatila je medicinske sestre koja dezinfekcijska sredstva koriste na poslu.

Promatrala se izloženost specifičnim , poput glutaraldehida - jakog dezinfekcijskog sredstva za medicinske instrumente, potom izbjeljivaču, hidrogen peroksidu, alkoholu i kvaternim amonijevim spojevima koji se uglavnom koriste za čišćenje površina kao što su podovi i namještaj.

Kod svih proizvoda pronađena je povezanost s povećanim rizikom od KOBP-a za 24 do 32 posto.

Medicinske sestre koje su bile u dodiru s takvim sredstvima najmanje jednom tjedno imale su 22 posto više šanse da razviju KOBP.

Istraživanje je ponukano studijom koja je započela 1989. godine nad više od 55.000 medicinskih sestara u SAD-u. Pratili su ih osam godina, tijekom kojih je KOBP dijagnosticiran kod njih 663.

Dvije nedavne studije među europskom populacijom pokazale su kako čistačice također imaju veći rizik od KOBP-a, napominje dr. Dumas.

- Ovo su preliminarna otkrića i ona zahtijevaju daljnje dokaze o tome kako izloženost sredstvima za čišćenje utječe na respiratorne probleme, posebice tijekom cijelog života - zaključila je dr. Dumas, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:22