PLIVA PARTNER TJEDNA ZDRAVLJA

Stepenicama je lako doći do dobre forme

Umjesto dizala valja koristiti stepenice. Dnevno uspinjanje i spuštanje preko tristotinjak stepenica znači da smo pješačili oko 30 minuta

Nemam vremena za odlazak u teretanu ili na aerobik!” Rečenica je to kojom se mnogi nastoje opravdati što se ne bave nikakvom tjelesnom aktivnošću premda su svjesni da na taj način rade protiv svoga zdravlja i vitke linije. Brojni uređaji i na poslu i kod kuće zamijenili su fizički rad pa je stolac postao mjesto na kojem svakodnevno nažalost najduže boravimo. To se čak odnosi i na mlade kojima su kompjutor ili igrača konzola zamijenili loptu ili reket. No, da bismo održali tijelo gipkim i umjesto masnoća “skupljali” mišiće nije potrebno previše truda. Nužno je samo da o tjelesnoj aktivnosti mislimo svakodnevno.

Sve se, ipak, može

Umjesto dizala valja koristiti stepenice. Dnevno uspinjanje i spuštanje kroz tristotinjak stepenica znači da smo pješačili oko 30 minuta. To je osobito provedivo ako primjerice u tvrtki imamo posao koji traži da nekoliko puta dnevno “šefu odnesemo neki papir iz prizemlja na četvrti kat”! Uostalom, hodajući stepenicama u jednoj minuti potrošimo oko desetak kalorija. Ako stanujemo na primjerice četvrtom katu, godišnje se tako može spriječiti oko tri kilograma viška tjelesne težine. Možda na prvi pogled i nije neka tjelovježba, ali ako se ima na umu da to u deset godina iznosi čak 30 kilograma uštede bit će to pravi poticaj da krenemo “uzbrdo” do stana.

Nekima će više odgovarati hodanje po ravnom. U tom slučaju 15 minuta pješke put posla i 15 minuta na povratku kući bit će upravo nužno potrebnih 30 minuta dnevnog aktivnog kretanja. Opravdanja da se “to ne može” jer nam se uvijek žuri, nema. Valja se samo dobro organizirati pa će biti i toliko nužnog vremena za tu jednostavnu tjelovježbu. Ljubitelji plesa mogu se barem tri puta tjedno posvetiti tom izrazito zdravom hobiju kojim će topiti kilograme i učvrstiti mišiće te “ozdraviti” srce. Nedvojbeno i loš kolesterol će u tom slučaju krenuti nizbrdo, a onaj dobar značajno će se povećati.

Napredak dan po dan

No, stručnjaci upozoravaju da s tjelesnom aktivnošću nakon što godinama nismo propješačili više nego li od šoping centra do automobila, treba krenuti oprezno i postupno. Svakoga dana valja povećavati broj vježbi i vrijeme provedeno u tjelovježbi ma kakva ona bila. U suprotnom, neka jača upala mišića mogla bi djelovati obeshrabrujuće, a to ne bi bilo dobro. Također se ne preporuča cjelotjedna “tišina” a onda nagla želja za primjerice trosatnim igranjem nogometa ili košarke.

Osobito to može biti opasno iza 40-ih. Riječju, svaki dan po malo vježbe “po puno” će pomoći našem srcu, krvnim žilama, mišićima, zglobovima... Na žalost, u Hrvatskoj je samo 20 posto muškaraca i 6 posto žena koji se bave nekom tjelesnom aktivnošću, nesvjesno da tako rade protiv vlastitog zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:50