ŠTO ZASAD ZNAMO

ŠTO JE KORONAVIRUS, KOJI SU SIMPTOMI I KAKO SE PRENOSI Ovo su najvažnija pitanja i odgovori o globalnoj zdravstvenoj opasnosti

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 31.01.2020. u 13:26

A passenger wearing a repiratory mask waits for check in on January 31, 2020 in a terminal of Rome's Fiumicino airport, as a number of airlines halted or reduced flights to China while the country struggles to contain the spread of the deadly novel coronavirus. - The Italian government said on January 30, 2020 it was suspending all flights between Italy and China, adding it was the first EU government to do so. China has advised its citizens to postpone trips abroad and cancelled overseas group tours, while several countries have urged their citizens to avoid travel to China. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
AFP

Koronavirus je zasad odnio najmanje 213 života u Kini te se proširio i na druge države na gotovo svim kontinentima. Što zasad (ne) znamo o tom novom virusu?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) krajem prosinca je upozorena na nekoliko slučajeva upale pluća u kineskom gradu Wuhanu. Tjedan dana kasnije kineske vlasti su potvrdile da su identificirale novi virus, a WHO je u četvrtak zbog te bolesti proglasio globalno izvanredno stanje.

Koliko je opasan?

Novi virus koji su znanstvenici imenovali 2019-nCoV je koronavirus, iz obitelji virusa koji uključuju običnu prehladu i ozbiljnije bolesti poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

Infekcija koronavirusom ima niz simptoma poput visoke temperature, kašlja, gubitka daha i teškoća u disanju.

Još uvijek se ne zna koliko je koronavirus smrtonosan. Iako teški slučajevi dovode do upale pluća i smrti, mogući su i oni blaži u kojima se bolest ni ne primijeti. Velik dio onih koji su dosad stradali imali su ranijih zdravstvenih tegoba, bili su stariji i oslabljenih imunoloških sustava.

Kako se prenosi i kako se to može spriječiti?

Koronavirus prenosi se s čovjeka na čovjeka, iako još uvijek nije jasno koliko lako se to događa. Većina slučajeva zabilježena je kod ljudi koji su bili u Wuhanu, kod članova obitelji zaraženih ili zdravstvenih radnika.

Prijenos se najvjerojatnije događa u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, putem čestica u zraku koje tamo završe kašljanjem i kihanjem, ili kad netko dodiruje zaraženu osobu ili predmet te potom dodiruje svoja usta, nos ili oči.

Kako bi se smanjila vjerojatnost zaraze, WHO preporuča često pranje ruku, prekrivanje usta i nosa pri kihanju i kašljanju, te izbjegavanje bliskog kontakta sa zaraženima.

Američki centar za sprječavanje i kontrolu bolesti poručio je onima koji su razvili simptome kašljanja i visoke temperature, a koji su u posljednjih 14 dana bili u Kini, da se odmah jave zdravstvenim službama kako bi se procijenilo trebaju li biti testirani.

Zasad ne postoji cjepivo za koronavirus.

Gdje se proširio?

Velika većina od gotovo 10 tisuća slučajeva zabilježena je u Kini, u i oko Wuhana, grada s više od 11 milijuna stanovnika.

Zaraza je potvrđena i u Australiji, Kambodži, Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Indiji, Japanu, Maleziji, Nepalu, Šri Lanki, Singapuru, Tajlandu, Južnoj Koreji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sjedinjenim Državama i Vijetnamu.

WHO pomno prati slučajeve prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka izvan Wuhana jer to daje naznaku da virus ima potencijal daljnjeg širenja. Zasad je zabilježeno barem osam slučajeva takvog prijenosa u četiri države izvan Kine, uključujući SAD, Njemačku i Japan.

Što čine vlasti?

Kineska vlada pretvorila je Wuhan u karantenu kako bi zaustavila širenje virusa. Brojne inozemne vlade, među njima i američka, savjetuju svojim građanima da ne putuju u Kinu te su započele izvlačiti svoje državljane iz tog grada u kojem je epidemija i krenula.

WHO je preporučio da se ne ograničava promet ili trgovina s Kinom.

Je li koronavirus poput SARS-a?

Novi virus je soj koronavirusa, poput SARS-a koji je 2002. i 2003. ubio gotovo 800 ljudi.

No za razliku od SARS-a, također nastalog u Kini, vjeruje se kako se novi virus može širiti tijekom inkubacijskog perioda koji traje između jednog i 14 dana, potencijalno i prije no što zaražena osoba pokaže simptome.

Novi virus nije smrtonosan kao SARS, no zasad je zabilježen veći broj zaraženih.

Izdvajamo