SIMPTOMI

Što možete pročitati iz svojih ruku

 Shutterstock
Od stresa do slabe cirkulacije... ponekad je dovoljan pogled na prste ruku da biste otkrili gdje u organizmu "škripi"

Drhtanje

• Na što može ukazivati: esencijalni tremor

Svima nam ponekad zadrhte ruke, a uzroci mogu biti različiti, od pretjerivanja s alkoholom i kavama do napadaja tjeskobe ili pada razine šećera u krvi. No, trajno drhtanje ruku može upućivati na esencijalni tremor, bolest koja je nasljedna i koja se s vremenom pogoršava. Iako je takvo neprestano drhtanje ruku prilično neugodno, utješno je da iza njega najčešće ne stoje ozbiljniji zdravstveni problemi. Ipak, u nekim slučajevima takvo drhtanje može biti rani simptom prilično ozbiljnih bolesti, primjerice Parkinsonove bolesti. Stoga je najsigurnije da, ako primijetite da je drhtanje ruku kod vas postalo stalna pojava, odete na pregled liječniku koji će provjeriti ima li razloga za brigu.

Hladni i bijeli prsti

• Na što može ukazivati: Raynaudov sindrom

Riječ je o prilično raširenoj bolesti kod koje dolazi do prekida u cirkulaciji krvi, zbog čega dolazi do promjena u boji prstiju i ruku (postaju bijeli, a nekad i tamnoljubičasti) u kombinaciji s bolom i osjećajem žarenja, ukočenošću i trncima. Najčešći okidač za pojavu tih simptoma je hladnoća, a pušenje, stres i anksioznost mogu pogoršati stanje. Nošenje rukavica i izbjegavanje hladnoće samo su neke od preventivnih mjera koje mogu ublažiti simptome ili ih spriječiti, no ako su oni postali izrazito intenzivni, bilo bi dobro da se obratite liječniku koji vam može propisati lijekove za poboljšanje cirkulacije ili vas uputiti na dodatne pretrage, jer Raynaudov sindrom može biti manifestacija neke složenije sistemske bolesti.

Crvene mrlje

• Na što može ukazivati: kontaktni dermatitis

Nadražena, crvena koža, često u području između prstiju, vjerojatno je uzrokovana kontaktom s nekim nadražujućim sredstvom, poput sapuna, deterdženata ili sredstava za čišćenje. Postoji i bolest koja se naziva alergijski kontaktni dermatitis kod koje opisane simptome izazivaju određeni alergeni, najčešće lateks prisutan u gumenim rukavicama, nikal prisutan u nakitu ili mirisne tvari koje se dodaju u sredstva za higijenu. Kod blažih slučajeva pomoći može hidrokortizonska mast ili krema koja se može kupiti i bez liječničkog recepta, no ako sumnjate na alergiju, otiđite liječniku kako biste otkrili alergen i ubuduće ga izbjegavali.

Otečeni zglobovi

• Na što može ukazivati: reumatoidni artritis

Bolni i otečeni zglobovi prstiju mogu biti znak početnog stadija razvoja reumatoidnog artritisa, autoimune bolesti koju karakterizira kronična upala zglobova. Često počinje u 40-im godinama života i zasad za nju nema definitivnog lijeka, no lijekovi i neke promjene u stilu života (redovita fizička aktivnost, održavanje idealne tjelesne težine) mogu osjetno pridonijeti ublažavanju simptoma.

Smeđe pjege

• Na što može ukazivati: oštećenja uzrokovana djelovanjem UV zraka

Poznate i pod nazivom "staračke pjege", smeđe mrlje po koži ruku mogu biti znak oštećenja izazvanih prekomjernim dugoročnim izlaganjem suncu bez odgovarajuće zaštite, što dovodi do stvaranja nakupina melanina (čija je uloga inače upravo da štiti kožu od sunca). Obično se ovakve mrlje prvo javljaju po rukama jer je taj dio tijela najviše izložen djelovanju sunčevih zraka. Kreme za izbjeljivanje mogu u određenoj mjeri poboljšati stanje i ublažiti vidljivost mrlja, no one nikada neće posve nestati jer danas još ne postoji niti jedna metoda kojom se mogu potpuno ukloniti. Stoga je najpametnije što možete učiniti pridržavati se preventivnih mjera: neka vam prijeđe u naviku da ruke svakodnevno mažete kremom za ruke sa zaštitnim faktorom 15.

Izbrazdani nokti

• Na što može ukazivati: stres

Tu nije riječ o jedva vidljivim udubinama (koje su, ako postoje, vjerojatno uzrokovane nekom mehaničkom traumom), već o dubokim i vrlo izraženim utorima, poznatim kao Beauove linije. One često nastaju kao posljedica stresa koji može dovesti do zastoja u rastu nokta, a time i do nastanka utora kad jednom nokat opet nastavi rasti. Beauove linije mogu se javiti i kao posljedica bolesti, primjerice ako ste nedavno bili podvrgnuti nekom ozbiljnijem kirurškom zahvatu i slično. U svakom slučaju, s vremenom će nokat izrasti, pa ćete udubljenje odrezati zajedno s njim.

Trnci u prstima

• Na što može ukazivati: sindrom karpalnog tunela

Karpalni tunel štiti živac koji vam omogućava pokretanje palca i prva tri prsta do njega na svakoj ruci. Dođe li do upale tetiva i ligamenata karpalnog tunela, primjerice zbog repetitivnog posla poput tipkanja po tastaturi, one počinju pritiskati živac te tako izazivaju u prstima trnce, ukočenost, slabost i bol. Ovaj je problem češći u žena nego u muškaraca i obično se javlja u četrdesetim godinama života. Istraživanja su pokazala da sindrom karpalnog tunela može biti povezan i s bolestima štitnjače i reumatoidnim artritisom. Ako ste primijetili neke od simptoma ove bolesti, obratite se liječniku, a kao prevenciju s vremena na vrijeme napravite stanku u tipkanju te protegnite malo prste i ruke.

Tri obavezna rituala za ruke

1. Istezanje prije svega: čim se probudite, odvojite dvije minute kako biste razgibali prste pomičući ih kao da svirate klavir. Zatim lagano prstima jedne ruke pogurnite prste druge ruke unatrag prema zglobu. To je odlična vježba za ligamente koja će ih održati fleksibilnim i smanjiti mogućnost ozljeda.

2. Tri puta dnevno u kožicu oko noktiju utrljavajte ulje. Ako vam je kožica oko noktiju sklona isušenosti, veća je vjerojatnost da ćete je čupkati ili grickati, a to je put koji vodi prema infekcijama. Isprobajte bademovo ulje ili kupite ulje namijenjeno za njegu kožice oko noktiju.

3. Tijekom radnog vremena svaki sat popijte čašu vode. To će vas prisiliti da se "odlijepite" od radnog stola, priuštite rukama kratak odmor te potaknete u njima cirkulaciju. Osim toga, održavat ćete i organizam odgovarajuće hidriranim, a sve to znatno će smanjiti rizik od razvoja sindroma karpalnog tunela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:40