WUHANSKA GROZNICA

ŠTO SVE TREBA ZNATI O KORONAVIRUSU Kako prepoznati simptome, kome se javiti, trebamo li strahovati od paketa iz Kine?

 AFP
 

Na samom kraju prošle godine kineski državni mediji izvijestili su o tajanstvenoj upali pluća. Prve informacije bile su šture, a govorile su o pedesetak oboljelih, od kojih je sedam bilo u teškom stanju. Svi slučajevi oboljenja bili su zabilježeni u Wuhanu, gradu koji ima oko 11 milijuna ljudi, a nalazi se u kineskoj provinciji Hubei. Svi oboljeli razboljeli su se između 12. i 29. prosinca 2019. godine, a pokazivali su slične simptome, uključujući visoku temperaturu i poteškoće s disanjem.

Do 7. siječnja kineski su znanstvenici spoznali da je vjerojatni uzrok bolesti novi soj koronavirusa (2019-nCoV) koji je izoliran kod oboljelih u Wuhanu. Koronavirusi su velika obitelj virusa koji uzrokuju 10-15 posto običnih prehlada, ali i bolesti poput SARS-a i MERS-a. SARS, teški akutni respiratorni sindrom, identificiran je 2003. godine u kineskoj pokrajini Guangdong te se tijekom nekoliko tjedana proširio u 37 zemalja svijeta. Te godine virus je odnio oko 800 života od 8000 zaraženih osoba. MERS, bliskoistočni respiratorni sindrom, bolest je koja se pojavila 2012. u Saudijskoj Arabiji. MERS je dosad ubio oko 800 ljudi.

Prva istraživanja pokazala su da je novi koronavirus sličan SARS-u, ali s manjom stopom smrtnosti. Dok se kod SARS-a stopa smrtnosti kreće oko 10 posto, kod virusa 2019-nCoV je između dva i četiri posto. No, novi se koronavirus širi mnogo brže od SARS-a. Sve do 20. siječnja svi oboljeli mogli su se povezati s tržnicom u Wuhanu gdje se prodaju morski plodovi i različite (žive) životinje.

Voćni šišmiši

Prve genetske analize kineskih znanstvenika pokazale su da je novi soj koronavirusa možda prešao na ljude sa zmija. One su ga, pak, pokupile od voćnih šišmiša koji su prirodni rezervoar tih virusa. Ipak, ta se teorija o porijeklu virusa našla na udaru kritika, pa još uvijek ne znamo pouzdano kako je “Wuhanski virus” počeo napadati ljude.

Kada su prije dva tjedna zabilježeni prvi slučajevi širenja bolesti međuljudskim kontaktom, nastala je prava uzbuna. Dodatna otežavajuća okolnost bila je što se širenje nove bolesti poklopilo s proslavom Kineske nove godine, kada 400 milijuna Kineza napušta velike gradove te se na dva ili tri tjedna vraća u svoje lokalne sredine. Kineske su vlasti, nakon što su se 2003. godine našle na udaru kritika cijelog svijeta da su prikrivale pojavu SARS-a, ove godine postupile maksimalno odgovorno te su, uglavnom, otvoreno i svakodnevno izvještavale o širenju zaraze. Kako je kod zaraze novim koronavirusom period inkubacije dva tjedna, pri čemu zaražena osoba može nesvjesno zaraziti druge, bilo je vrlo teško zaustaviti širenje bolesti. Iako su kineske vlasti posegnule i za rigidnom mjerom pretvaranja grada Wuhana u višemilijunsku karantenu, novi virus nezadrživo se širi. Tako je do 1. veljače zabilježeno 11.955 slučajeva zaraze, od čega 259 sa smrtnim ishodom.

Puno nepoznanica

Velika većina oboljelih i svi umrli registrirani su u Kini, no novi je virus zabilježen u još 22 zemlje svijeta, uključujući i Italiju, koja je u petak proglasila izvanredno stanje. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je u četvrtak globalnu zdravstvenu krizu. Ona se definira kao “izvanredni događaj” koji predstavlja rizik za druge zemlje i zahtijeva koordinirani međunarodni odgovor. U proteklom desetljeću WHO je proglasio samo pet svjetskih zdravstvenih kriza, i to u slučaju virusa H1N1 koji je uzrokovao pandemiju gripe 2009., epidemije ebole u zapadnoj Africi 2014., virusa Zika 2016. i izbijanja ebole u Demokratskoj Republici Kongo 2019.

Izvorište

O novom virusu i bolesti koju uzrokuje, još je puno nepoznanica, no znanstvenici diljem svijeta “utrkuju” se kako bi razvili učinkovito cjepivo. No, prva testiranja na ljudima mogla bi početi tek u lipnju ili srpnju. Malo se zna i o profilima oboljelih, no nova studija, objavljena u medicinskom časopisu Lancet, daje sažetak 99 slučajeva zaraze novim koronavirusom uočenih u bolnici Wuhan Jinyintan od 1. do 20. siječnja. Znanstvenici otkrivaju kako je 99 posto tih pacijenata bilo na tržnici morskih plodova i živih životinja u Wuhanu, za koje se vjeruje da je izvorište epidemije. Prosječna dob oboljelih je 55,5 godina, a 67 posto su muškarci. Od tih 99 pacijenata, 11 ih je umrlo od višestrukog zatajenja organa. Na osnovi te studije znanstvenici zaključuju da su zarazi novim koronavirusom podložniji stariji muškarci koji već imaju izražene zdravstvene probleme.

Što je dosad poznato: Koliko je zarazan novi koronavirus?

Razdoblje inkubacije: 1-14 dana. Tijekom tog razdoblja osoba može zaraziti druge ljude, a da to i ne zna.

Znakovi infekcije: uključuju vrućicu, kašalj, kratkoću daha i poteškoće s disanjem. Teški slučajevi mogu uzrokovati upalu pluća, zatajenje bubrega i smrt.

Izvor: virus povezan s tržnicom morskih plodova i životinja u Wuhanu. Prirodni rezervoar virusa je voćni šišmiš, a smatra se da je virus s njega prešao na zmije i zatim na ljude.

Prijenos: kroz kapljice kada zaražena osoba izdahne, kroz kašalj kada kihne. Također, nagađa se da se može širiti preko onečišćenih površina kao što su ručke na otvorenom ili ograde.

2019-nCoV: pripada obitelji koronavirusa koji, među ostalim, izazivaju i 10 do 15 posto prehlada te zarazne bolesti SARS i MERS.

Ne postoje dokazi da bi se novi koronavirus mogao prenijeti pomoću uvezene robe iz Kine

Kako se uopće širi novi koronavirus?

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), put prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka nije sa sigurnošću utvrđen. No, vrlo se vjerojatno prenosi kapljičnim putem (izravni kontakt s izlučevinama bolesnika) i inhalatorno (udisanjem aerosola koji nastaje pri medicinskim zahvatima u zdravstvenim ustanovama). Nije poznato u kojoj mjeri postoji mogućnost prijenosa zaraze fekalno-oralnim putem (unos stolice bolesnika u probavni sustav prljavim rukama, zagađenom hranom ili vodom), spolnim putem ili putem krvi.

Jesu li opasni paketi ili proizvodi koji se naruče iz Kine?

Američki CDC (Centar za kontrolu bolesti) ističe kako je još puno nepoznanica o novom koronavirusu i kako se sve širi. Ipak, zbog lošeg preživljavanja sličnih koronavirusa koji uzrokuju MERS i SARS na površinama, vjerojatno je vrlo nizak rizik od širenja s proizvoda ili ambalaže koji su na sobnoj temperaturi. Trenutačno ne postoje dokazi da bi se novi koronavirus mogao prenijeti pomoću uvezene robe.

Kako izbjeći zarazu koronavirusom, posebice ako se putuje u zemlje gdje je zabilježena zaraza?

Izbjegavajte bliske kontakte s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju. Često perite ruke. Konzumirajte pravilno termički obrađene namirnice. Temeljito gulite voće i povrće koje jedete. Pijte flaširanu vodu bez leda. Izbjegavajte nezaštićeni spolni odnos s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato. Izbjegavajte dijeljenje pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:43