OPREZNO NA SUNCU

Stručnjaci: Sve ispod faktora 20 nije dovoljno dobra zaštita

 Luka Gerlanc/CROPIX

Teško je odoljeti zovu preplanule puti. U ljetnim mjesecima brončana boja gotovo je ultimativna, a pritom se nerijetko vodi premala briga o posljedicama koje mogu nastati čak i kad se ne izgori.

O tome svjedoče i svjetski alarmantni podaci o rastu broja oboljelih od raka kože, posebice onog najsmrtonosnijeg - melanoma - posljednjih desetljeća. Oko tri milijuna ljudi godišnje oboli od raka kože, a 132.000 od melanoma. U Hrvatskoj oboli oko 600 osoba, a najgore je što se uglavnom otkrije tek kad bolest metastazira, što znači da je neizlječiva. Da je sunce glavni krivac za tu nerijetko smrtonosnu bolest potvrđuje činjenica da se ta vrsta raka javlja u 90 posto slučajeva na površini kože redovito izloženoj suncu.

Opasni madeži

Kod muškaraca se rak kože najčešće javlja na leđima, a kod žena na nogama. Drugi faktor rizika je genetska sklonost kao što je to kod svjetloputih i crvenokosih osoba, a može biti i često izlaganje rengenskom zračenju. Predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva, prof. dr. Mirna Šitum, upozorava da česta oštećenja kože od sunca na kraju mogu rezultirati melanomom, i to nakon 15 i više godina. Također ističe da je vrlo važno otkriti bolest u ranoj fazi, a za to je nužno da sami pregledavamo svoju kožu i kad otkrijemo neku promjenu madeža ili pak neku novu izraslinu, treba konzultirati dermatologa.

Ozbiljno treba shvatiti i male ranice na koži koje su se iznenada pojavile i teško zarastaju te ako je madež promijenio boju, ima nepravilne rubove i povećava se.

Važna je prevencija

Najučinkovitija je, uostalom kao i kod drugih zloćudnih bolesti, prevencija. To znači da treba što više smanjiti izlaganje suncu, posebice ljeti poslije deset sati ujutro. Čak i kad ne sjedimo na plaži, treba se dobro zaštititi odjećom i dakako kremama s visokim faktorom zaštite. Stručnjaci kažu da sve što je ispod faktora 20 nije dovoljna zaštita. Kapa, odnosno šešir trebali bi biti obavezni dio ljetnog looka, kao i sunčane naočale koje će zaštititi oči od jakog svjetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:59