ODLUKA

STRUČNO POVJERENSTVO ODOBRILO LIJEČENJE DVOJE DJECE OBOLJELE OD NEUROBLASTOMA Njihovo liječenje može početi odmah, ostali slučajevi još na analizi

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.06.2017. u 16:23

Ranko Šuvar / CROPIX

Kao što je prošli tjedan najavljeno, stručno Povjerenstvo HZZO-a analiziralo je medicinsku dokumentaciju za ukupno osmero djece koji boluju od visokorizičnog neuroblastoma te zaključilo da se kod dvoje djece, pacijenata Dječje bolnice u Klaićevoj u Zagrebu, može započeti liječenje.

‘Danas, 26. lipnja 2017. godine, održana je u Direkciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje sjednica stručnog Povjerenstva koje je analiziralo medicinsku dokumentaciju svakog pojedinog djeteta koje boluje od visokorizičnog neuroblastoma, za ukupno osmero (8) djece.

Obzirom na trenutno zdravstveno stanje, provedenu opsežnu dijagnostičku obradu i do sada provedeno liječenje te medicinsku indikaciju za primjenu lijeka dinutuksimab beta (zaštićenog imena Dinutuximab beta Apeiron) koju su postavili specijalisti dječje onkologije, danas je Povjerenstvo zaključilo da se kod dvoje (2) djece može započeti liječenje, uz prethodnu informiranost i dobivenu suglasnost roditelja za primjenu lijeka’, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Za preostalu djecu, njih šest, povjerenstvo nije moglo donijeti pozitivno mišljenje ‘jer je u tijeku prethodna terapija, dodatna dijagnostička obrada ili je potrebno radi donošenja odluke o opravdanosti primjene lijeka dinutuksimaba beta zatražiti dodatna mišljenja iz europskih ekspertnih centara koji se bave liječenjem i koji imaju iskustva u primjeni navedenog lijeka u liječenju neuroblastoma kod djece’.

U priopćenju dalje naglašavaju da će povjerenstvo nastaviti razmatrati prijedloge za odobrenjem liječenja kod svakog djeteta nakon što se pribavi dodatna medicinska dokumentacija nakon obavljenih pretraga ili se pribave zatražena ekspertna mišljenja.

‘Povjerenstvo je zaključilo da se liječenje kod odobrena dva bolesnika, kod kojih je postavljena medicinska indikacija za primjenu lijeka, treba provesti u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Navedena zdravstvena ustanova će i nabaviti potreban lijek za liječenje, za što će se osigurati potrebna novčana sredstva’, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, još prošli tjedan je Vlada zadužila Ministarstvo zdravstva da putem Povjerenstva HZZO-a pripremi temeljitu analizu opravdanosti indiciranja lijeka Dinutuximab beta Apeiron. Također, u više su navrata naglasili da novac nije problem. Stručnjaci kažu da je sedam malih kandidata, ali da bi dobili lijek moraju biti u fazi mirovanja bolesti zbog teških nuspojava koje im mogu ugroziti život.

ELIPSO

Izdvajamo