APSURD

SUDSKA ODLUKA ŠOKIRALA STRUČNJAKE Europski sud pravde ugrozio je programe cijepljenja koji godišnje štite milijune života

 Goran Sebelic / Ilustracija / CROPIX

Ako zdravi ljudi ubrzo nakon primanja cjepiva razviju neku bolest, imaju pravo podnijeti tužbu protiv farmaceutskih kuća. Takvu odluku donio je Europski sud pravde i zgrozio stručnjake.

Naime, tužba se može podnijeti neovisno o tome ima li znanstvenog pokrića ili dokaza, dakle ako pojedinac smatra da je bolest nastupila nakon cijepljenja.

Zdravstveni stručnjaci u Velikoj Britaniji ozbiljno su zabrinuti jer ovakva odluka otvara vrata brojnim sudskim procesima koji neće biti utemeljeni.

O tome koliko je necijepljenje ozbiljno govore novi, zastrašujući podaci. Naime, u Rumunjskoj je više od 5000 oboljelih i 25 umrlih od ospica, u Italiji je više od 2000 oboljelih.

Iako je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća koje nam je pomoglo da iskorijenimo mnoge teške bolesti, posljednjih 15, 20 godina u SAD-u i razvijenim europskim zemljama snažno je ojačao antivakcinalni pokret ili pokret protiv cijepljenja.

Sporna studija

Okidač za to bila je kontroverzna studija britanskoga gastroenterologa dr. Andrewa Wakefielda objavljena 1998. godine u uglednom Lancetu, u kojoj se sugeriralo da kombinirano cjepivo MMR (ili MoPaRu) protiv ospica, zaušnjaka i rubeole može izazvati Chronovu bolest i autizam.

Tada je više od tisuću obitelji pokušalo zatražiti od farmaceutskih tvrtki nadoknadu štete jer su smatrali da postoji veza između MMR cjepiva i autizma.

Prof. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, smatra da je takva odluka u najmanju ruku zabrinjavajuća.

- Jednostavno nema dokaza o povezanosti pojedinih bolesti koje se spominju, kao nuspojava cjepiva. Svi znamo kolike su se bolesti i smrti prevenirale cjepivima, stoga je opasno u današnje vrijeme donositi ovakve odluke - smatra Tešović.

Također, navodi Tešović, boji se da bi ovakva odluka mogla biti stepenica bliže odlukama da se cijepe oni koji to sami odluče.

Znanstveni dokazi

- Jasno je kako se štiti građanstvo, a to je procijepljenost. Zaista ne znam kako će se odraziti ovakva po mom, ali i mišljenju mojih kolega, iznimno loša odluka - zaključuje Tešović.

Za medije se oglasio i Andrew Pollard, profesor pedijatrijske infekcije i imunosti sa Sveučilišta u Oxfordu i predsjednik Zajedničkog odbora za cijepljenje i imunizaciju. Smatra da se odluke o cjepivima u Ujedinjenom Kraljevstvu temelje na znanstvenim dokazima koje pregledavaju stručnjaci i da sudsko vijeće Europskog suda nije u skladu s normalnim racionalnim znanstvenim pristupom analizi dokaza.

- Takva odluka može ugroziti programe cjepiva koji svake godine štedi milijune života diljem svijeta - zaključio je Pollard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:28