ISTINE O SEKSU

Svaka peta žena ne može doživjeti orgazam

    AUTOR:
    • Nada Irena Fišić

  • OBJAVLJENO:
  • 28.01.2010. u 19:45

Foto: Durex

... i vjerojatno ne zna da je njezin problem moguće izliječiti, a uspješnost je oko 80 posto. Problemi su nerijetko uzrokovani traumama potenciranim stresom i egzistencijalnim problemima

Žensko tijelo je složeno umjetničko djelo - predivno za gledati, komplicirano za shvatiti... A u našu seksualnost rijetki mogu proniknuti. Orgazam kao vrhunac uzbuđenja koji označava eksplozivno pražnjenje živčane i mišićne napetosti uz najsilovitiji osjećaj užitka koji čovjek uopće može doživjeti i za koje je Mozart napisao da se muškarac i žena u tim trenucima uzdižu do božanstvenosti - posebno je poglavlje.

Ili ih nema ili ih je previše

I dok se kod muškarca zbivaju dva neovisna, ali usklađena refleksa, kojima se ostvaruje pražnjenje i brizganje sjemena, ženski orgazam zamršenije je zbivanje. Kod nježnijeg spola udružuju se fiziologijske različitosti, psihološki utjecaji, pa i vrijednosni sustavi. No doživjeti orgazam ne znači ujedno doživjeti intenzivno seksualno iskustvo ili postići seksualno ispunjenje. Za razliku od muškaraca, žena može snagom volje orgazam zatomiti ili prikriti ukoliko želi isključiti spolne odnose iz svog osjećajnog života, ako ga smatra porazom ili rasipanjem snage. U današnje vrijeme smatra se i normalnim da sve žene doživljavaju orgazam. Zapravo, danas se očekuje da žena ima više od jednog orgazma i to brzo. Također se od žena očekuje orgazam bez obzira na vrstu stimulacije ili partnerovu vještinu i seksualno umijeće. No orgazam je individualna stvar svake žene, a problemi nastaju kad ih uopće nema ili ih je pak - previše.

Nedavno je njemačka TV postaja Pro 7 prenijela priču o Sandri Gabelsberger koja se već šest godina bori protiv - orgazama. Naime, ta 29-godišnjakinja doživljava ih 70-ak dnevno i to joj predstavlja velik problem u životu.

- Ne mogu ih spriječiti. Jednostavno dolaze svakih 20-ak minuta, neovisno gdje se u tom trenutku nalazim. Kad osjetim da nadolazi seksualni vrhunac, najčešće jedino što mogu učiniti jest pobjeći u WC - rekla je Sandra koja je zbog doživljavanja orgazama bez podražaja ostala i bez svih muškaraca s kojima je ulazila u vezu.

Sličan problem s mnogobrojnim i ničim izazvanim orgazmima ima i Britanka Sarah Carmen koja ih u u jednom danu zna doživjeti i do 200. Ona vjeruje da su njezino stanje izazvali antidepresivi koji su joj propisani kada je imala 19 godina. Danas ima 26 godina, koju je dečko također ostavio zbog poremećaja, a odonda je promijenila još nekoliko partnera koji nisu znali kako se nositi s njom i njezinim specifičnim problemom.

No, u Hrvatskoj nema takvih slučajeva, barem onih zabilježenih, kako navodi psihijatar, psihoterapeut i predsjednik Hrvatskog društva za seksualnu terapiju Goran Arbanas.

Problemi stižu u fazama

Upravo suprotno, kod hrvatskih seksologa, a seksualnih terapeuta u našoj zemlji ima ukupno 11, dolaze žene koje imaju problema s doživljavanjem orgazma, a u prosjeku ga u nekoj fazi svog života ne može doživjeti svaka peta Hrvatica, odnosno njih između 15 i 20 posto.

- Postoje dva istraživanja u Hrvatskoj koja govore da je slika jednaka kao u Europi; do jedne trećine žena barem jednom u tijeku svog života ima seksualni problem. Dva su poremećaja razlogom zašto se žene najčešće javljaju na terapiju, a to su smanjena seksualna želja i teškoća u doživljavanja orgazma. U Hrvatskoj je između 15 i 20 posto žena koje ne mogu doživjeti orgazam, ali u jednom dijelu svog života. Što se tiče problema doživljavanja orgazma to je češće kod mlađih žena, jer je problem više vezano uz seksualno iskustvo. Iza 35. godine on se u prosjeku rjeđe pojavljuje - pojašnjava doktor Arbanas.

Kod dijela žena nemogućnost doživljavanja orgazma prođe i potom ih ona počne spontano doživaljvati. Arbanas kaže kako u svijetu 10 posto žena doživi prvi orgazam tek u trudnoći. Psihoterapijom, odnosno seksualnom terapijom anorgazmija - nemogućnost doživljavanja orgazama - se liječi, a uspješnost je između 70 i 80 posto.

Treba povećati užitak

- Postoje primarna i sekundarna anorgazmija. Primarnom zovemo onu kad žena od početka svog seksualnog života nije doživjela orgazam, a sekundarna je kad žene u jednom trenutku života prestaju doživljavati orgazme. Primarna se lakše liječi i uspjeh je bolji - napominje seksualni terapeut.

Postoje i podjele da žene ne mogu doživjeti orgazam u spolnom odnosu, ali mogu masturbacijom, ili ne mogu penetracijom, ali mogu oralno. Postoje i žene koje ne mogu doživjeti orgazam ni na koji način. Kako onda zapravo izgleda seksualna terapija?

- Cilj je kod same žene povećati seksualni užitak. To je posebno važno kod onih žena koje ni na koji način ne mogu postići orgazam. Terapija se sastoji u tome da žena istražuje svoje tijelo i seksualnost da bi shvatila što je zapravo uzbuđuje. Ona gleda svoje tijelo u ogledalu, traži kako će se i gdje dirati, koji joj je dio više ugodan, što je uzbuđuje - pojašnjava Arbanas. U psihološkom smislu ona istražuje što joj je seksualno uzbudljivo - koji sadržaj ili koja situacija. Pacijenticama se preporučuje da knjiga Nancy Friday “Moj tajni vrt” u kojoj je autorica sakupila seksualne fantazije žena. Na taj način ih se potiče da pronađu neku neku njima zanimljivu seksualnu fantaziju ili priču i modificiraju sebi.

- S druge strane ako je žena u stabilnoj vezi u terapiju uključujemo i partnera da zajedno istražuju što je ženi seksualno uzbuđujuće. To je bitno kod žena koje mogu postići orgazam kod masturbacije, a ne i u odnosu - kaže doktor.

Parovi bi trebali znati da je organ uz koji se veža orgazam klitoris, a ne vagina. Obično se misli da bi žena trebala postići orgazam u seksualnom odnosu, a tada se i ne podražuje direktno klitoris, nego posredno. Ako žena masturbira ili je partner zadovoljava ustima ili rukom, više je podražuje nego kod seksualnog odnosa - zato joj je to uzbudljivije od penetracije, odnosno vaginalnog odnosa. Parovima se stoga na seksualnoj terapiji preporučuje da u svoju aktivnost sve više uključuju podraživanje.

Psihoterapeut Goran Arbanas napominje kako smetnje u doživljavanju orgazama imaju širok spektar uzroka - od kulturoloških, psihičkih, fizičkih, vjerskih.

Loši rezultati istraživanja

- Element relaksacije je zato vrlo bitan, jer ima žena koje s skroz zgrče kad pomisle na seks i misle da je to nešto ružno, gadno i prljavo. Kada je to tako normalno je da u seksu ne mogu uživati. Prije je bilo još više izraženo da pristojne žene ne uživaju u seksu što su kulturološki mitovi koji još uvijek postoje u društvu - zaključuje predsjednik Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

Njegova kolegica Nataša Barolin Belić izdvaja istraživanje iz 2003. godine koje je proveo Aleksandar Štulhofer na uzorku tisuću žena i koje navodi kako poteškoće pri postizanju orgazma ima svaka peta žena, što se poklopilo sa svjetskim rezultatima.

- Koji su uzroci smetnje orgazma? Vrlo rigidan odgoj u obitelji, religiozan odgoj gdje je masturbacija i sve vezano uz seksualnost općenito grijeh. Potom traume u smislu da je žena prošla kroz traumatsku situaciju, neadekvatna iskustva, stres ili egzistencijalni problemi, fizički umor, neispavanost, pri tome mislim na žene s malom djecom koje često imaju probleme. Uzrok je često i nerazrješena situacija u emocionalnom odnosu - objašnjava terapeutkinja Barolin Belić. Napominje i kako u pitanju može biti i neadekvatna stimulacija, jer neke žene nemaju ništa od navedenog, ali ne znaju kako stimulirati sebe niti to znaju njihovi partneri.

‘Tri prozora’

Ponovila je kako je orgazam refleks koji se dogodi pravilnom i dovoljno dugom stimulacijom klitorisa.

- Ne postoje dva orgazma - vaginalni i klitorisni, već je sve jedan, klitorisni orgazam. Jedino što neke žene mogu doživjeti orgazam kroz penetraciju, jer penis dovoljno stimulira klitoris. Jednom dijelu žena, i to ne malom, uz penetraciju je potrebna dodatna stimulacija klitorisa - rekla je terapeutkinja. Kaže i kako je seksualna terapija vrlo individualna, a kad pacijentica dođe, gleda ju se kroz tri tzv. prozora.

- Jako je važno da svaka žena preuzme odgovornost za svoje uzbuđenje. Da nauči što je uzbuđuje i što joj treba da se uzbudi i da to prenese partneru. Šutnjom neće doći do seksualnog zadovoljstva - zaključuje Nataša Barolin Belić.Mitovi o žeskom orgazmu

MIT: Orgazam je uvijek fantastično iskustvo i nešto ne valja sa ženama koje ga ne mogu doživjeti.

ISTINA: Neke žene doživljavaju orgazam, a da niti ne znaju. Neke ga ne doživljavaju u smislu da osjećaju kako im rade mišići zdjelice, ali osjećaju isti stupanj zadovoljstva. Za usporedbu, neke žene koje se jako uzbude i ne dožive orgazam osjećaju se nervoznima, a čak mogu osjećati bol u zdjelici.

MIT: Normalne žene doživljavaju orgazam kroz seksualni odnos

ISTINA: Samo trećina žena doživljava redovno orgazam kroz seksualni odnos. Trećina može postići orgazam, ali uz dodatnu stimulaciju. Zadnja trećina nikada ne doživljava orgazam kroz spolni odnos, već manualnom ili oralnom stimulacijom.

MIT: Nemogućnost postizanja orgazma znači da je žena frigidna ili da nešto ozbiljno ne valja u njenom odnosu s partnerom.

ISTINA: Žene koje su imale orgazme u prošlosti, ali to više ne mogu, možda imaju medicinskih problema ili nikada nisu naučile kakva im je zapravo stimulacija potrebna.

MIT: Žena mora doživjeti orgazam da bi uživala u seksu.

ISTINA: Taj je mit prisutniji kod muškaraca, nego kod žena. Mnoge žene uživaju u fizičkoj intimnosti i bez orgazma.Izdvajamo