MREŽASTI POTPORANJ

SVE VIŠE ŽENA ŽALI SE NA BOLOVE NAKON OPERACIJE Zatražena je istraga sigurnosti vaginalnih implantata koji se redovno koriste u kirurškim zahvatima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.10.2017. u 14:46

Zagreb, 100409.
U bolnici Merkur obavljena je 300-ta transplatacija jetre. Donor se nalazio u Klinicko bolnickom centru Zagreb (Rebro). Eksplantaciju bubrega, jetre i gusterace je obavio doktor Jandricevic sa Merkura, a po srce je dosao transplatacijski tim iz Njemacke.
Na slici: doktor Vidas (ravnatelj bolnice Merkur) priprema se za transplantaciju bubrega koja se u sali pored odvijala paralelno sa transplantacijom jetre.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Članovi Laburističke stranke zatražili su javnu istragu o opasnostima korištenja vaginalnih mrežastih implantata te zaustavljanje korištenja kontroverznih proizvoda u kirurškim zahvatima dok se istraga u potpunosti ne provede, piše Independent.

Implantati poput mrežica koriste se liječenje brojnih zdravstvenih poteškoća kod žena, uključujući prolaps unutarnjih organa i inkontinenciju. Međutim, sve se više žena javlja s ozbiljnim problemima i jakim bolovima nakon zahvata.

Engleski će parlament raspravljati o ovom problemu te ispitati opasnosti mrežica, a stvar je pokrenula laburistička zastupnica u parlamentu Sharon Hodgson.

‘Zbog mrežastih implantata žene trpe konstantne bolove, ne mogu hodati i ne mogu raditi. Radi se o aktualnom zdravstvenom skandalu i vlada mora učiniti puno više i podržati one koji su pogođeni užasnim posljedicama. Ministarstvo je najavilo nove upute za korištenje ovih proizvoda, no one će izaći tek u siječnju iduće godine. Mrežice treba u potpunosti maknuti s tržišta, barem dok se točno ne ustanovi kako i zašto predstavljaju prijetnju za zdravlje žena. Vlada još uvijek nije dala točne podatke o tome koliko je žena oboljelo i zašto je tako rizičan proizvod uopće na tržištu. Laburistička stranka zahtijeva punu istragu kako bismo se osigurali da se takve stvari više ne ponavljaju’, rekla je Hodgson.

Izdvajamo