JEFTINA PREVENCIJA

Svemoćni Aspirin: I pola tablete dnevno smanjuje rizik od raka

 AFP
Znanstvenici su došli do podatka o smanjenju rizika i do velikih 40%

Dnevno uzimanje malih doza Aspirina može smanjiti rizik od raka te spriječiti širenje maligne bolesti, pokazuje studija američkih znanstvenika objavljena u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Istraživanje je vodio dr. Eric Jacobs iz Američkog društva za rak u Atlanti, a ono je obuhvatilo 100.139 ljudi.

Blagotvorni učinak

Pokazalo se da uzimanje 75 miligrama Aspirina na dan tijekom 11 godina smanjuje smrtnost od raka za 16 posto. Blagotvorni učinak toga lijeka posebno se opaža kod nekih vrsta tumora pa tako dnevno uzimanje malih doza Aspirina može za 40 posto smanjiti rizik od umiranja od raka jednjaka i želuca te koloreketalnih tumora.

Tri velike studije

Ova studija samo je jedno u nizu istraživanja posljednjih godina koja pokazuju preventivnu ulogu Aspirina u borbi protiv raka. Tako su britanski znanstvenici pod vodstvom prof. Petera Rothwella sa Sveučilišta Oxford u ožujku ove godine u uglednom časopisu Lancet objavili čak tri studije koje ukazuju da se antitumorski učinak pojavljuje već nakon tri do pet godina svakodnevnog uzimanja toga lijeka. Svi pacijenti koji Aspirin uzimaju pet godina izloženi su 15 posto manjem riziku umiranja od raka, a oni, pak, koji lijek uzimaju dulje od pet godina izloženi su 37 posto manjem riziku smrti uzrokovane tumorom. Ipak, dugotrajno uzimanje Aspirina može dovesti i do negativnih popratnih pojava, krvarenja u želucu i probavnih smetnji.

Ipak rano za preporuku

- Iako su noviji dokazi o uzimanju Aspirina ohrabrujući, rano je za globalne preporuke - rekao je Jacobs za list Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:58