BORBA PROTIV BOLESTI

Sveučilište u Leedsu otkrilo cjepivo koje pronalazi i uništava stanice raka!

Pula, 091109.Danas je u Puli pocelo cjepljenje protiv gripe. Za sada je stiglo samo cijepivo protiv obicne sezonske gripe a pocetkom prosinca ocekuje se i cjepivo za svinJsku gripu.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX
Znanstvenici su uvjereni da su uspjeli svladati prepreke koje su do sada postojale u imunoterapiji raka poput pretjerane reakcije imuniteta

Naš obrambeni sustav ne prepoznaje stanice raka kao prijetnju, pa ih ignorira. Zato se bolest može širiti tijelom. No, otkriće tima znanstvenika iz organizacije Cancer Research UK , te onih sa Sveučilišta u Leedsu i američke klinike Mayo u SAD-u moglo bi promijeniti stvari i znatno utjecati na liječenje raka u godinama koje dolaze.

Njihovo cjepivo ili imunoterapija stimulira tjelesnu obranu tako da "traži i uništi" zloćudne stanice.

Do njega su došli otkrivši novi način aktiviranja imuniteta korištenjem DNK iz zdravog tkiva prostate. Dijelove DNK insertirali su u virus, a zatim to cjepivo dali miševima. Cjepivo je "naučilo" tjelesnu obranu koja je stanice raka sada prepoznala kao virus i napala ih. Devet injekcija izbrisalo je tumore prostate kod 80 posto miševa.

Znanstvenici su uvjereni da su uspjeli svladati prepreke koje su do sada postojale u imunoterapiji raka poput pretjerane reakcije imuniteta ili neselektivnog uništavanja stanica. Zbog tih problema su mnoga istraživanja cjepiva protiv raka završila s razočaranjem.

Ipak, oprezni istraživači kažu kako njihovo cjepivo neće liječiti rak, ali će zasigurno pomoći da on prestane biti nemilosrdni ubojica, te postane kronična bolest s kojom se može normalno živjeti.

Ovo istraživanje se bavilo rakom prostate, no tehnika obećava i u liječenju melanoma. U časopisu Nature Medicine , istraživači ističu da bi se cjepivo moglo koristiti u terapijama mnogih drugih agresivnih oblika raka, kao što su rak pluća i gušterače, te tumori mozga za koje danas postoji vrlo malo terapijskih opcija.

Klinička ispitivanja na ljudima mogla bi početi za dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:34