(BES)KORISNOST ODMORA

Treba se odmarati, ali previše drijemanja šteti zdravlju

 Tonci Plazibat / CROPIX

Stručnjaci i liječnici već godinama, ako ne desetljećima, ističu važnost povremenog drijemanja i odmora usred dana. Dugo se smatralo da kratki predah u kojem se opustimo, zatvorimo oči i eventualno zadrijemamo, uvelike povećava produktivnost.

Ranije ovog mjeseca novinar Quartza specijaliziran za područje znanosti, Akshat Rathi, snimio je video o svom iskustvu. Naime, on gotovo godinu dana nije spavao kako treba, već je sate spavanja noću umanjio za pola, a povećao je povremene drijemeže u toku dana.

Međutim, studija koju je dr. Tomohide Yamada predstavio na konferenciji Američkog udruženja kardiologa, upozorava da drijemanje koje traje dulje od 40 minuta može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Yamada i njegov tim ispitali su preko 300.000 ljudi iz cijelog svijeta i analiza je pokazala da pretjerano spavanje tijekom dana povećava rizik od dijabetesa tipa dva za čak 50 posto.

I dok drijemanje kraće od 30 minuta gotovo nije imalo nikakvog učinka na zdravlje, njegovim se produljenjem povećavao rizik od raznih bolesti, piše Independent.

‘Drijemanje je uobičajeno u svim dijelovima svijeta. Ako razjasnimo vezu između drijemanja i metaboličkih bolesti, možda dođemo do novih ideja liječenja. U prilog ovome govori i blagi porasti tih tipova bolesti u cijelom svijetu’, rekao je Yamada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:53