ZBOGOM LOŠOJ PREHRANI

Trener Elle MacPherson i Hugha Granta o savjetima za ‘najbolje tijelo ikad’: Jedite maslac i masno mlijeko

Elle Macpherson, bivša manekenka koja godinama, pa i danas, kad se bliži 50., ponosno nosi nadimak The Body, već deset godina sluša samo jednog čovjeka - Jamesa Duigana.

Izbacite kofein i alkohol

On je njezin osobni trener i savjetnik za prehranu, a osim Elle, brigu o svom izgledu prepustili su mu i brojni drugi producenti, glumci i glazbenici, među kojima je i Hugh Grant, kao i više Victoria’s Secret modela.

U Velikoj Britaniji ovih je dana objavljena njegova nova knjiga koja je odmah postala veliki hit. “Clean&Lean Diet” promovira povratak čistoj, organskoj hrani i izbacivanje loših namirnica kao što je kofein, rafinirani šećer, alkohol i prerađena, industrijska hrana. Što se samog šećera tiče, Duigan je cijelo poglavlje posvetio lošem utjecaju te namirnice na zdravlje i izgled. James promovira konzumiranje cjelovite, neprerađene hrane, organskog uzgoja te izbacivanje kofeina, šećera ili alkohola.

Ukusna jela i vježbe

Knjiga je podijeljena na dva dijela. Prvi je dio posvećen čišćenju tijela od toksina i upoznavanju s namirnicama koje pomažu u skidanju kilograma, a drugi dio predlaže dvotjednu kuru za brzi početak skidanja kilograma, s kompletnim planom prehrane koji je sastavila nutricionistica Alice Sykes.

Knjiga sadrži i recepte za dozvoljena, a ukusna jela te vodič kroz jednostavne vježbe za “najbolje tijelo koje ste ikad imali”, što je slogan kampanje za knjigu.

Prehrana se bazira na obrocima bogatim proteinima, jedu se ogromne količine povrća, a ograničava unos voća te potpuno zabranjuju gotova, industrijska jela.

- On je na mojem tijelu popravio i stav, i snagu, i čvrstoću. Nakon praćenja njegova programa ušla sam u najbolju formu, i mentalno i psihički - puna je hvale za svojeg trenera Elle Macpherson.

Zašto ne mršavite? James razbija najčešće mitove o zdravoj hrani

Nemasna salata? NE!

U mnogo se dijeta preporuča začinjavati salate limunovim sokom ili jabučnim octom. Digan naglašava da je to greška jer dodavanje male količine masnoća poboljšava apsorpciju nutrijenata iz salate, zbog čega ćete dulje biti siti i suzdržati ćete se od grickanja i unošenja nepotrebnih kalorija.

Obrano mlijeko? NE!

Osobe koje paze na liniju često zamjenjuju punomasno mlijeko obranim . To je potpuno pogrešno, kaže James, i slobodno uživajte u okusu pravog mlijeka. Nema puno kalorija, a bogato je vitaminima A, D, E i K. Ipak, neka bude čaša dnevno.

Margarin umjesto maslaca? NE!

Greška je prognati maslac s jelovnika u korist margarina. On je prirodan proizvod koji, iako ima više kalorija od margarina, sadrži prirodne masnoće i kiseline koje se probavljaju . Uz to, smanjuju osjećaj gladi i rizik od srčanih bolesti.

Pet porcija voća? NE!

Pojačan unos voća i povrća početak je svakog razgovora o zdravoj prehrani. Međutim, James primjećuje da sugestiju o “pet obroka voća i povrća dnevno” mnogo ljudi shvaća kao pet obroka voća. A to nije dobro. Naglasak je na povrću.

Masnoća je opasnija od šećera? NE!

Skriveni šećeri puno su opasniji od masnoća, jer nas masnoće barem čine sitima, a šećer su prazne kalorije. Brojanje kalorija je loš način brige za zdravlje, a niskokalorične dijete nisu nužno zdrave jer u njima nedostaje hranjivih tvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:27