U TOP FORMI

Trideset dana za preokret

    AUTOR:

  • OBJAVLJENO:
  • 07.02.2012. u 12:16

Shutterstock

Što za svoje tijelo možete učiniti u mjesec dana? Možete krenuti putem koji će vas napokon osloboditi vječne borbe s kilogramima

Kako da postanete vitki, fit i zadovoljni tijekom cijele godine i to u deset jednostavnih koraka, za Vitu objašnjava Mario Valentić, prof. kineziologije i osobni kondicijski trener. Prvo napravite mali klik u glavi i počnite. Odmah!

Tamo gdje se isplati ići ne vodi prečica

Neka vam ovogodišnje dovođenje u formu bude početak puta k postizanju top forme za cijeli život. U mjesec ili dva možete početi proces dolaska u kvalitetnu psihofizičku formu, tj. postaviti kvalitetne temelje za njezino lako održavanje u budućnosti. Imajte na umu da svaka radikalna promjena i težnja za ubrzanim načinom postizanja fit izgleda i optimalnog zdravlja vode samo do neželjenog jo-jo efekta (za one koji su zaboravili djetinjstvo, jo-jo je dječja igračka koju pomoću gumice ili uzice bacite prema dolje, a ona vam se vrati gore). Ne dopustite da vam se loša kondicija, višak kilograma i nezadovoljstvo vrate "gore" ili čak "na gore".

U zdravom tijelu zdrav duh

Što više hodajte! I to žestoko: neka vam tempo bude, primjerice, kao da žurite na tramvaj. Za vidljive rezultate barem pet puta tjedno po sat vremena odvojite za takvu šetnju. Osim toga hodajte kad god i gdje god stignete jer hodanje je najprirodniji i najzdraviji oblik kretanja i za njega vam ne trebaju ni trenirka niti tenisice, već samo želja, motiv i dobra volja.

Zdravlje je sve, sve bez zdravlja je ništa

Ako niste natukli previše prekomjernih kilograma i samo ako znate pravilno trčati (mekano, bez "nabijanja" o tlo), onda i redovito trčite. Neka to bude lagani tempo, barem tri puta tjedno po 45 minuta.

Nije važno koliko naporno već koliko pametno vježbate

Plivajte, rolajte, planinarite, veslajte, plešite standardne i latinoameričke plesove, vozite bicikl, hrvajte se, boksajte… Sve ove aktivnosti troše kalorije, a cilj mršavljenja upravo i jest stvoriti kalorijski deficit, odnosno potrošiti više kalorija nego što ih unesete.

Na dugom putu nema lakog tereta

Izvodite vježbe snage! Osim pilatesa i vježbi snage s vlastitom težinom, vježbajte barem tri puta tjedno i s utezima i to radite vrlo intezivno s malim stankama. Jačajte velike mišićne skupine i izvodite što više višezglobnih vježbi za jačanje muskulature cijelog tijela. Na taj način ubrzavate bazalni metabolizam i postižete tzv. after burn učinak, odnosno potrošnju kalorija i nakon treninga.

Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, večeraj kao siromah

Pošteno doručkujte! Dobro ručajte! Slabo (ili ništa) večerajte! Jedite kvalitetne međubroke! Na početku dana obavezno si priuštite prijeko potrebno gorivo (ugljikohidrate) kako biste uspješno funkcionirali tijekom dana. Ručajte normalno, ali ne pretjerujte s ugljikohidratima i masnim umacima. Večerajte vrlo malo i ne kasno (do 20 sati), a u tom obroku neka dominiraju bjelančevine. Ne zaboravite na međuobroke: priuštite si kvalitetan snack obrok u obliku proteinske pločice, proteinskog shakea, posnog sira, badema, voća ili sirovog povrća.

Ono si što jedeš

Konzumirajte kvalitetne masnoće! Omega 3-6-9 masti ne smiju izostati s vašeg jelovnika. Maslinovo i laneno ulje, bademi, suncokretove sjemenke, bučine golice (gole bučine sjemenke), riba… Ne budete li unosili ove dobre masti, teško ćete skinuti "šlaufove" i "krvavice" s trbuha.

Jedi manje, žvači više

Nastojte jesti, koliko god je to moguće, organsku hranu. Sačuvat ćete svoj organizam od raznih nepotrebnih kemikalija i pesticida i tako, dugoročno gledano, sačuvati svoje zdravlje. Dok jedete, ne žurite, nego svaki zalogaj što dulje žvačite.

Nikad nije kasno da učinite pravu stvar

Jedite puno povrća i voća te pijte dovoljno vode! Povrće neka bude što kraće kuhano, a što češće ga jedite i sirovo. Voće mora konstantno biti na vašem jelovniku, a dnevno nastojte popiti i barem 1,5 litru vode. Sve ovo bit će idealan saveznik u čišćenju vašeg organizma.

Uzmi vremena za igru, to je tajna vječne mladosti

Smijte se što više! Razmišljajte pozitivno i naučite biti prisutni u sadašnjem trenutku!

Izdvajamo