KAKO ŽIVJETI ZDRAVO

U srednjim ste godinama i nije vam jasno zašto se debljate? Pročitajte što kažu znanstvenici sa Harvarda

    AUTOR:
    • Đenada Kučković

  • OBJAVLJENO:
  • 27.06.2011. u 18:32

'Jedite više minimalno prerađenih namirnica, manje onih bogatih škrobom i manje rafiniranih proizvoda. Budite aktivni, ugasite televizor i dobro se naspavajte'

"Ono si što jedeš" - potvrđuju dokazi iz nove studije s američkog sveučilišta Harvard u kojoj su istraživači željeli utvrditi zašto većina ljudi u srednjoj životnoj dobi počne nakupljati kilograme.

- Za one koji žele spriječiti debljanje koje nose godine (a to je prosječno oko 0,4 kilograma više sa svakom godinom) i tako smanjiti rizik od niza bolesti ili pak pokušavaju smršaviti, kvaliteta hrane mnogo je važnija od broja kalorija - kažu istraživači u uglednom stručnom časopisu New England Journal of Medicine .

Teško da postoji itko tko ne zna kako zdrava prehrana uključuje povrće, voće, integralne žitarice, orašaste plodove i nemasne bjelančevine, dok slatka i masna hrana debljaju, no ovaj istraživački tim je vrlo precizno odredio učinak određenih namirnica na gomilanje ružnih naslaga. U analizi su koristili podatke više od 100.000 odraslih osoba iz tri velike dugogodišnje studije o životnim navikama.

Na vrhu harvardske liste masnih i opasnih tako se našao krumpir koji izaziva debljanje više od svih drugih namirnica proučenih u studiji. Studija je pokazala da redovito uživanje u krumpiru rezultira prosječnim dobivanjem oko 0,6 kilograma više svake četiri godine. Krumpir deblja bez obzira je li u pitanju čips, pomfrit, pire, je li kuhan ili pečen... Čips nosi 0,75 kilograma svake četiri godine, a najgore prolaze ljubitelji pomfrita koji mogu računati na dva kilograma dodane težine kroz ovo vremensko razdoblje.

Na top listi namirnica koje debljaju uz krumpir su se poredali slatki napici, uključujući i 100-postotne voćne sokove (0,5 kg svake četiri godine), a isto toliko kazaljku na vagi pomiču prema gore i crveno meso, neprerađeno i prerađeno, te bijelo brašno i proizvodi od njega. Sve te brojke možda ne djeluju zastrašujuće, no kada zbrojite sve te "plusove" i dodate tome tjelesnu neaktivnost, premalo sna i alkohol, u "srednje godine" ući ćete sa šlaufom oko trbuha i u XL odjeći.

Inače, voće, povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i jogurt pomažu smanjenju težine i održavanju vitkosti - sa oko 0,3 do 0,5 kilograma manje u četiri godine, dok mliječni proizvodi, bez obzira jesu li light ili punomasni, imaju neutralan učinak na težinu.

- Poruke o zdravoj niskomasnoj prehrani, izbjegavanju slatkog i umjerenosti, ne određuju na dovoljno jasan način hranu i pića koji potiču debljanje i mogu vas navesti na krivi put. Naša studija pokazuje da su kvaliteta namirnica, vrste hrane i pića koje netko koristi, itekako važni i povezani s iznimno čestim debljanjem u srednjoj životnoj dobi - kaže dr. Dariush Mozaffarian, jedan od voditelja istraživanja.

- Sada smo jasno pokazali da i vrlo male promjene u načinu prehrane mogu značiti veliku razliku, u dobrom i lošem smislu. Dr. Mozaffarian ima i recept za pravi smjer.

- Jedite više minimalno prerađenih namirnica, manje onih bogatih škrobom i manje rafiniranih proizvoda. Budite aktivni, ugasite televizor i dobro se naspavajte - kaže.

A ako vam se tih prosječnih 0,4 kilograma godišnje više i dalje čini kao sitna i nevažna brojka sjetite se da je pravi problem u tome što čak i umjereno debljanje dugoročno povisuje rizik od metaboličkog sindroma, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka.

Izdvajamo