OTOČNA AMBULANTA

UGLEDNA STRUČNJAKINJA IMA ODGOVOR NA NAJČEŠĆE PITANJE TIJEKOM TOPLINSKOG VALA Kako se najučinkovitije rashladiti, a da si ne naštetite zdravlju

    AUTOR:
    • Đenada Kučković

  • OBJAVLJENO:
  • 01.08.2017. u 21:34

Split, 020717.
Plaza Bacvice.
Prvi sroannjski vikend mnogi su iskoristili za uzvanje u kupanju i suncanju na gradskoj plazi.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / Cropix

Baš mrzim kad me tjeraju da se odreknem neke navike. Pogotovo to mrzim kada to, načelno, nije neka jasno i dokazano štetna, opasna ili ružno-je-za-vidjet navika.

U najsvježijem primjeru, u pitanju je hladno osvježenje u ljetnim danima - hladna voda, sokovi, bevande, pivo, i to isključivo na rubu leđenja. Tko šljivi “smrzavanje mozga” kad crkavaš od vrućine. Zasad se hladim samo iznutra, iako mi u zadnje vrijeme često dođe da se polijevam po glavi i raskošnom tijelu nasred ceste ili skvotam u hladnjači zelene tržnice.

Rasprava je krenula na nedjeljnom ručku kod mojih dragih roditelja, gdje se našao i moj brat s boljom polovicom. Na moje junačko ispijanje n-tog lončića (crveni s točkicama, poseban mi je gušt pit iz njega) punog jako hladne vode, rekao je - “to ti nije dobro”. Pa smo krenuli raspravljati o tome jel’ dobro ili nije. Ja sam se tvrdoglavo držala lončića i preferencije tekućina s temperaturom malo iznad nule Celzijusa, a buraz svoga (o tome kako od hladnog dobiješ trbobolju, poremetiš metabolizam i uopće se ne osvježiš). Nismo došli ni do kakvog zaključka, uglavnom zato što sam ja tvrdoglava, a brat onaj pametniji koji popušta.

Vani se topio asfalt, na sve strane su namršteni meteorolozi najavljivali novi toplinski val sa 40 stupnjeva na kontinentu, a ja sam u ime svih ljubitelja mrzlih napitaka odlučila nazvati doc. dr. sc. Donatellu Verbanac, svoju najdražu znanstvenicu, biokemičarku i autoricu nekoliko knjiga, popularno pisanih, o zdravoj prehrani i hrani općenito, te mnogih ozbiljnih stručnih radova.

Mislim, čitala sam ja neke stvari toj temi, recimo o istraživanjima u kojima su utvrđeni benefiti pijenja hladne vode pri vježbanju. Priznajem, zanemarila sam ona koja su govorila suprotno. Obuzelo me selektivno sljepilo.

Uvjerena da će me Donatella razveseliti, maltretirala sam je na godišnjem odmoru. No, voda ovaj put nije išla na moj mlin.

- Hladno je loše jer u biti izaziva kontraefekt. Osvježenje koje osjećaš samo je trenutno. No, hladna voda razrijedi želučani sok, a naši probavni enzimi aktivni su na 37 stupnjeva, pa zato ljudi znaju imati problema, zaboli ih trbuh. U biti si kvariš probavu - kaže.

K tome, topli napici podižući temperaturu unutarnjih organa potiču znojenje, glavni mehanizam hlađenja naših tijela. Jer, kako znoj hlapi, tako nas hladi. OK, malo otkrivam toplu vodu.

Nisam stigla ni reći “dovraga”, a Donatella je dodala:

- U biti, najbolje je piti napitke koji su, recimo, na temperaturi tijela. Dakle, 37 pa do 40 stupnjeva. Oni osvježavaju puno bolje od hladnih. Još je bolje ako ih piješ lagano kiselkaste. Voda s malo limuna ili limete, a možeš dodati i korijen od koromača ili celer. Malo mente, par kriški limuna, s običnom vodom ili još bolje s čajem, najbolje od lipe i mente - brzo mi je nabrojila.

Rekla je da su za ljeto dobri i ohlađeni napici od cikorije, takozvane kavovine poput slavne divke. Utažuju žeđ i lagano zalužuju krv, što je dobro za zdravlje i tema za neku drugu priču. Možda to ispijanje kavovina u svrhu rehidracije, osvježenja i zaluživanja djeluje penzionerski, no one su, barem tako tvrdi internet, pravi hit među blaziranim hipsterima koji su do jučer dekonstruirali cappuccino, a sada hvale suptilni okus cikorije u svojoj šalici.

Moja sugovornica kaže da se svakako moramo hidrirati po ovim grozomornim vrućinama. Možemo li na pivo?

- Od alkoholnih pića još jače dehidriraš. Svakako treba izbjegavati jak alkohol. Računajte da ako ste popili pola litre piva, niste popili pola litre tekućine, jer morate oduzeti ono što vam uzme alkohol, oko 10 posto. A i to pivo, ako ga pijete, treba biti na 18, 20 stupnjeva, ne hladnije - objasnila mi je i dodala da su dobra bezalkoholna piva jer imaju djelovanje poput izotonika. I ne smiju biti jako hladna. Dobro, malo sam se durila na cijeli svijet nakon ovog razgovora. To je ružna navika pa sam je prakticirala u svoja četiri zida. I ma koliko meni djelovalo protuprirodno, odlučila sam dati priliku sobnim temperaturama.

ELIPSO

Izdvajamo