ODLIČNE VIJESTI

UGLEDNI HRVATSKI ZNANSTVENIK OBJAVIO SENZACIONALNU VIJEST 'Sa sigurnošću mogu reći da ćemo lijek za rak pluća dovršiti za 6 do 12 mjeseci!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.07.2017. u 08:46

Snimke; Tom Dubravec/CROPIX / CROPIX

Dr. sc. Igor Štagljar, profesor na odjelu za biokemiju i medicinsku genetiku na sveučilištu u Torontu te jedan od sudionika međunarodne konferencije u Splitu, u središnjem Dnevniku HRT-a rekao je kako je njegov tim upravo završio trogodišnje istraživanje o lijeku za karcinom pluća.

- Sa sigurnošću mogu reći da za 6 do 12 mjeseci izlazimo u javnost s lijekom protiv najčešćeg oblika karcinoma pluća, a to je karcinom pluća nemalih stanica, koji je uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR. To je predivna vijest za oboljele - izjavio je Štagljar.

Podsjetimo, godišnje od karcinoma pluća u svijetu umre čak 1,6 milijuna ljudi.

Inače, na međunarodnoj konferenciji u Splitu raspravlja se o novim dostignućima u biomedicinskim istraživanjima i njihovoj ulozi u otkrivanju lijekova za najčešće bolesti današnjice.

Naš profesor s kanadskog sveučilišta osvrnuo se i na situaciju u hrvatskoj znanosti.

- Stvari bi mogle funkcionirati puno bolje. Treba prepisati recept kako znanost funkcionira vani. Znanost treba dati u ruke najboljima - zaključio je Štagljar.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo