TRIK

Ugledni psiholog otkriva jednostavnu metodu kojom se mogu odagnati negativne misli

Ilustracija
 Pixabay
Ponekad se ne možemo riješiti negativnih misli i osjećaja koji nam ne daju da nastavimo dalje. No postoji tehnika kako si pomoći.

Sigurno vam se dogodilo da vam se po glavi roje negativne misli kojih se ne možete riješiti. Ponekad rješenje nije tako jednostavno da možete samo reći 'ma zaboravi na to' i krenuti dalje. Ponekad je potreban taktički pristup.

Tim Wilson, profesor psihologije na Sveučilištu Virginia, objasnio je jednostavnu tehniku pomoću koje možete odagnati negativne misli, a koju je prvi počeo primjenjivati njegov kolega, socijalni psiholog James W. Pennebaker.

Tehnika uključuje zapisivanje misli i osjećaja koji vas okupiraju. Wilson upozorava da nije uvijek lako sažeti emocije i da biste se trebali usredotočiti na one najdublje osjećaje koji vas najviše muče.

Najbolje je imati pokraj kreveta kakav mali dnevnik i zapisivati misli 15 minuta prije spavanja. Taj postupak treba ponoviti dvije ili tri večeri zaredom. Mogu to biti nepovezane riječi ili kratke rečenice koje samo izražavaju osjećaje, no te će se žvrljotine do treće večeri uobličiti u smisleniju priču.

Detaljnim zapisivanjem unutarnjeg dijaloga, lakše je razumjeti što se krije iza negativnih misli i, s vremenom, ostaviti ih iza sebe.

Wilson objašnjava da je izuzetno korisno dobro razumjeti što nas i zašto tišti kako bismo te probleme mogli uopće početi rješavati. Kad razgrnemo oblake, stvari će se jasnije vidjeti i sinut će nam rješenje. A osjećati se dobro, prvi je preduvjet dobrog zdravlja i jakog imunosustava.

Video s objašnjenje profesora Wilsona, pogledajte na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:56