NOVO OTKRIĆE

UZNEMIRUJUĆA ZNANSTVENA SPOZNAJA O HRKANJU Manjak kisika u snu potiče brz razvitak smrtonosnih stanica u ljudskom organizmu

Man in his forties (40s) snoring in bed. Health care concept
 Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye / Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye

Teško hrkanje pomaže raku da se brže proširi po tijelu, tvrdi jedna znanstvena studija, a prenosi The Sun .

Tumori rastu brže kod osoba koje pate od apneje, poremećaja koji ometa disanje tijekom spavanja.

Znanstvenici su otkrili da takav prekid u opskrbi kisikom pogoduje razvoju malignih stanica.

Stanje u kojem mišići grla i vrata ograničavaju dovod kisika, uzrokuje nestašicu kisika u vitalnim organima. Kao odgovor, tijelo otpušta protein koji pokreće stvaranje više krvnih žila. To pojačava opskrbu kisikom, no također hrani stanice raka i pogoduje njihovom razvoju.

Apneja je najčešća kod sredovječnih muškaraca s viškom kilograma. U najtežim slučajevima disanje je prekinuto i na desetak sekundi svake dvije minute.

Već je otprije poznato da ovo stanje udvostručuje rizik od moždanog udara i povećava rizik od srčanih oboljenja za 80 posto.

No, ovakvi slučajevi često nisu pravilno dijagnosticirani, pa mnogi ljudi nisu niti svjesni svojeg problema.

Stručnjaci bolničke klinike u Barceloni ustanovili su kako ovo stanje potiče razvoj tumorskih stanica jer su proučavali hipoksiju – nedostatak kisika – kod miševa.

Saznanja sugeriraju da bi tretiranje apneje kod oboljelih od raka, recimo nošenjem posebnih maski, moglo smanjiti rizik od širenja tumorskih stanica.

Doktor Antoni Vilaseca kaže: 'Hipoksija ima potencijal potaknuti stvaranje novih krvnih žila unutar tumora, što znači da će imati pristup hranjivim tvarima. Ovo istraživanje razotkriva mehanizam putem kojeg stanja koja ograničavaju dovod kisika, poput apneje, pogoduju razvoju raka.'

Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su na konferenciji u Munchenu u Njemačkoj. Čelnik Sveučilišta Tuebingen, profesor Arnulf Stenzl, kaže: 'Studija pokazuje zašto povećan dotok kisika – primjerice, kod prestanka pušenja i redovite sportske aktivnosti – može utjecati na pozitivan ishod kod liječenja raka.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:55