U POTRAZI ZA ISPRAVNIM PRISTUPOM

VELIKA RASPRAVA STRUČNJAKA 'Pedofile treba liječiti. To je bolest, a ne izbor'

Pedofilija je poput seksualne orijentacije - heteroseksualnosti ili homoseksualnosti, kontraverzna je izjava kriminalističkog psihologa.

Ideja kako je seksualna privlačnost prema djeci poput orijentacije sugerira kako se počinitelji ne mogu promijeniti.

Kriminalistički psiholog na stranici Reddit otvorio je razgovor u kojem čitatelji mogu postavljati anonimna pitanja. U jednom od odgovora izjavio kako je moguće liječiti pedofile, ali mora se razumjeti kako privlačnost prema djeci uvijek ostaje.

Na pitanje mogu li se pedofili stvarno promijeniti, stručnjak je odgovorio:

- Vjerujem kako je pedofilija vrsta seksualne orijentacije u kojoj individue osjećaju privlačnost prema djeci. Drugim riječima, pedofil ima istu duboku privlačnost koju heteroseksualna žena osjeća prema muškarcu ili homoseksualna osoba osjeća prema osobi istog spola. Seksualnost je više kao cijeli spektar nego samo jedna kategorija. Znamo kako se heteroseksualne osobe mogu upustiti u homoseksualna ponašanja i pri tome negirati kako su biseksualni ili homoseksualni.

- Znamo kako pedofili mogu imati seksualne odnose sa odraslima. Za neke, ovo ponašanje služi kao kognitivno iskrivljenje pomoću kojeg objašnjavaju svoju seksualizaciju djece.

- Psiholog se u kasnijem pisanju ispravio te rekao kako ne misli da pedofili ne mogu biti izliječeni – do neke granice.

- Liječenje se za mene ne svodi na mijenjanje orijentacije već na pronalaženje prihvatljivijih ponašanja koje pojedinac može prakticirati. – napisao je.

- Pojedinac može imati pedofilske porive bez da ih ikad fizički ostvari. Ipak, budući da radim sa kriminalnim prekršiteljima, moje iskustvo odnosi se samo na one pojedince koji su te porive ostvarili.

Kriminalistički psiholog izjavio je kako se u liječenju zlostavljača djece fokusira na tri glavna područja.

- Prvo: da li razumiješ tko može, a tko ne može dati pristanak na odnos? Kako možeš to identificirati? Drugo: možeš li identificirati rizične situacije koje bi te dovele do toga da se upustiš u seksualni odnos s nekime tko ne može dati pristanak? Kako možeš izbjeći ove situacije ili ih ograničiti? Treće: na koje se pozitivne stvari u životu možeš se fokusirati kada poželiš napraviti prekršaj? Koje stvari možeš napraviti kako bi ti dugoročno pomogle?

– Istraživanje National Crime Agency u svibnju 2015. godine pokazalo je kako bi se čak 250 000 muškaraca u Ujedinjenom Kraljevstvu moglo kvalificirati kao pedofile – odrasle osobe koje osjećaju privlačnost prema djevojčicama mlađima od 12 godina.

U razgovoru za britanski The Independant, jedna od istraživačica izjavila je kako bi se takve osobe trebale tretirati kao žrtve, a ne kao počinitelji.

-To je bolest, a ne izbor. Oni nisu izabrali promijeniti se, ali mogu naučiti živjeti odgovorno usprkos svojim seksualnim željama. – izjavila je Petya Schuhmann koja u Njemačkoj radi na projektu Dunkefield: anonimno kontaktiranje terapeuta koji pomažu osobama u kontroliranju seksualnih poriva prema djeci.

Deklarirani pedofil Todd Nickerson, slobodni grafički dizajner iz Tenesija, prošle godine izazvao je burne reakcije nakon pisanja članka u kojem moli za razumijevanje njegove 'seksualne orijentacije'.

Članak naslova 'Ja sam pedofil, a vi ste čudovišta' objašnjava kako uzrok njegove privlačnosti prema djevojčicama leži u tome što je kao dijete bio zlostavljan. Također, u članku spominje članstvo u Virtuous Peadophiles, online zajednici koja se zaklinje kako nikada neće ostvariti svoje seksualne porive.

U srpnju 2010. godine u publikaciji Harvard Mental Health Letter stoji kako je 'pedofilija seksualna orijentacija za koju nije vjerojatno da će se promijeniti. Liječenje ima za cilj osnažiti osobu da se odupre ostvarivanju svojih seksualnih nagona.'

Ideja liječenja pedofilije kao bolesti već je dugo kontraverzna tema.

Donald Finklater, glasnogovornik društva za zaštitu djece Lucy Faithfull Foundation, izjavio je:

- Postoje ranjivosti koje bi mogle biti genetičke, ali većinom postoje važni događaju u životu osobe poput seksualnog zlostavljanja, maltretiranja… Vjerujem da je takvo ponašanje naučeno te da se može i odučiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 08:20