PREKOMJERNA TEŽINA

VELIKO ISTRAŽIVANJE ZNANSTVENIKA U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU Koja je poveznica pretilosti i Covida-19? Rezultati se neće svidjeti petini Hrvata

Pretilost
 Luis Louro / Alamy / Profimedia
 

Prekomjerna težina, odnosno pretilost, velik je rizični faktor za oboljele od koronavirusa, točnije za razvoj komplikacija koje mogu biti opasne po život. Pokazalo je to istraživanje o povezanosti viška kilograma i Covida-19 znanstvenika sa sveučilišta u Edinburghu, Liverpoolu te londonskom Imperial Collegeu na 15.100 pacijenta u 177 britanskih bolnica.

Profesor Peter Openshaw s Imperial Collegea, koji je s profesorom Kennyjem Bailliem sa Sveučilišta u Edinburghu i profesorom Calumom Sempleom na Sveučilištu Liverpool vodio studiju, rekao je da vjerojatno prekomjerna masnoća oko unutarnjih organa izaziva “citokinsku oluju” koju potiče Covid-19 jer tijelo oslobađa previše proteina u borbi protiv virusa.

Manje vlakana

Studije su pokazale da pretile osobe imaju veću vjerojatnost da će imati ozbiljne komplikacije ili umrijeti od infekcija poput gripe. Naime, imunološki sustav pretilih stalno “radi” jer pokušava zaštiti i popraviti štetu koju uzrokuju stalne upale masnog tkiva.

Dok koristi svoju energiju za uklanjanje upale u obrambenom sustavu, ima premalo mogućnosti za obranu od Covida-19, objašnjavaju znanstvenici. Također, pretile osobe uglavnom jedu malo vlaknaste hrane pune antioksidansa, poput voća i povrća, koja održava imunološki sustav.

Poznato je i da većina pretilih ima probleme s disanjem, od malih smetnji, do opasnog stanja hipoventilacija zbog pretilosti (OHS). Višak kilograma otežava i širenje dijafragme i pluća, a onda i udisaj kisika, što može objasniti zašto su pluća pretilih prva na udaru u usporedbi sa zdravima. U prilog pretilim osobama ne ide ni nedostatak tjelesne aktivnosti, što također smanjuje snagu imunološkog sustava. S debljinom su povezane i začepljene krvne žile, što otežava prolaz krvi kroz imunološke stanice.

Sve to objašnjava zašto su pretile osobe u većem riziku od inače zdravih i kad je riječ o Covidu-19. Prije samo nekoliko dana glavni francuski epidemiolog, profesor Jean-François Delfraissy, također je rekao da prekomjerna težina predstavlja veliki rizik. Dodao je da je čak 25 posto Francuza u ozbiljnoj opasnosti od virusa ili zbog starosti, odnosno postojećih zdravstvenih stanja, ili pretilosti. Dodao je da su Amerikanci također posebno u opasnosti zbog porasta razine pretilosti u SAD-u jer je tamo trenutačno 42,4 posto odrasle populacije pretilo.

Na udaru i mladi

Prema podacima Odjela za promicanje tjelesnog zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz srpnja prošle godine, u Hrvatskoj debljinu ima 20,3 7% odraslog stanovništva, a više od 40 posto ima prekomjernu težinu.

“Ovaj je virus strašan. Može pogoditi mlade, posebno pretile mlade ljude. Oni koji imaju prekomjernu težinu doista trebaju biti oprezni”, rekao je Delfraissy. Stručnjaci smatraju da pretilost može izložiti SAD velikom riziku u pandemiji Covida-19, sličnom onom koji je viđen 1918. sa španjolskom gripom.

Uostalom, i pandemija svinjske gripe (2009.) otkrila je da pretile osobe imaju dvostruko veći rizik da će biti hospitalizirane od ostatka populacije. Dvije studije Sveučilišta New York, rađene na 8000 pacijenata, pokazale su da osobe starije od 65 ili one s indeksom tjelesne mase većim od 30 imaju najveći faktor rizika među oboljelima od Covida-19.

Također je utvrđeno da je dob najčešći faktor za hospitalizaciju oboljelih od Covida-19, ali je pretilost najrizičniji faktor za komplikacije, čak veći nego kardiovaskularne ili plućne bolesti. Taj je rizik značajno povećan čak i kod mlađih od 60 godina. Zanimljivo je da i istraživanje Sveučilišta u Michiganu, koje je otkrilo da pretile osobe koje se zaraze gripom ne samo da imaju veći rizik za teže komplikacije, već i duže ostaju zarazni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:03