NEOBJAŠNJIVA POJAVA

VIDEO: NE BUDE SE DANIMA Liječnici: 'Misteriozna bolest spavanja zahvatila je cijelo selo, ne znamo što im je'

 YouTube / YouTube

KALAČI Doktore i znanstvenike u Kazahstanu mjesecima zbunjuje misteriozni poremećaj među stanovnicima sela Kalači koji uzrokuje dubok san u trajanju od nekoliko dana.

Buđenje iz sna koji traje od dva do pet dana obično je praćeno jednako neobjašnjivim gubitkom pamćenja, piše Russia Today .

Marina Felk (50), mljekarica iz Kalačija, priča što joj se dogodilo: 'Jedno sam rano jutro, kao i obično, muzla krave i naprosto sam zaspala'.

'Ne sjećam se ničega osim da sam se probudila u bolnici, medicinska sestra mi se nasmiješila i rekla mi: 'Dobro nam došla nazad, uspavana ljepotice. Napokon si se probudila'.'

'Čega se još sjećam? Ničega. Spavala sam dva dana i dvije noći. Žene koje su bile sa mnom u bolničkoj sobi kažu da sam se nekoliko puta htjela ustati govoreći kako hitno moram pomusti svoje krave.'

Slično je prošao i Aleksej Gom (30) koji je u Kalači, udaljen 400 kilometara od glavnog grada Kazahstane - Astane, došao posjetiti svoju punicu.

'Stigao sam sa ženom u posjetu. Ujutro sam htio završiti posao, upalio laptop, otvorio materijale koje sam trebao pročitati i to je bilo to. Odjednom, kao da je netko pritisnuo gumb kojim me isključio', priča Aleksej.

'Probudio sam se u bolnici, a kraj mene su bile žena i punica. Doktori nisu pronašli ništa neobično iako su proveli cijeli niz testova. Spavao sam više od 30 sati. To mi se nikad prije nije dogodilo.'

Ovakve su priče uobičajene u Kalačiju i obližnjem, skoro pa napuštenom rudarskom gradu Krasnogorsku.

Neki stanovnici tih mjesta čak imaju spakirane stvari u slučaju da zaspu pa ih odvezu u bolnicu. Neobično je i što u nekih obitelji svi članovi svako malo zaspu dok su neke 'otporne' na ovaj fenomen.

Ljubov Belkova prodavala je odjeću na štandu male, lokalne tržnice kad se naprosto srušila i zaspala. Žena koja je radila na štandu do nje zaspala je na identičan način dva mjeseca kasnije. Onda je opet došao red na Ljubov, a slijedećih je tjedana svih pet žena koje rade na tržnici jednako tako neobjašnjivo zaspalo.

Ista sudbina pogodila je zaštitara na tržnici, a umirovljenica Belkova izračunala je kako je zaspala čak sedam puta, njena kćer dvaput, a 15-godišnja unuka jednom.

Liječnici su prvo poremećaj povezivali s votkom loše kvalitete koja se proizvodi i konzumira u ruralnom krajevima Kazahstana, ali nitko od žena s tržnice ne konzumira alkohol.

Prvi se val neobjašnjive bolesti spavanja pojavio u ožujku 2013., novi je uslijedio u svibnju iste godine, a slijedeći su zabilježeni za Novu godinu, početkom veljače i u svibnju ove godine.

Zadnji i najteži slučaj dogodio se u rujnu ove godine, prvog dana škole. Osmore je djece u istom razredu neobjašnjivo zaspalo u roku od jednog sata.

Svaki šesti stanovnik Kalačija, sela od nekih 600 stanovnika, bio je bar jednom otpremljen u bolnicu zbog ovog fenomena.

Skupine kazahstanskih i ruskih znanstvenika, virologa, radiologa i toksikologa posjetili su selo i obavili mnoga mjerenja, ali zasad nemaju logično objašnjenje za 'bolest spavanja'.

Neke teorije uzrok problema vide u obližnjem rudniku uranija koji ne radi već dva desetljeća. Za vrijeme SSSR-a u ovaj dio Kazahstana bio je zabranjen za strance zbog važnosti rudnika, a njegovim zatvaranjem propao je i grad Krasnogorsk u kojem danas živi tek stotinjak od negdašnjih 6.300 stanovnika.

No, lokalno stanovništvo i liječnici ne smatraju da je problem u radijaciji. 'Radili smo u rudniku desetljećima i nitko nikad nije zaspao na poslu', priča jedan od bivših rudara.

Također, pospanost nije simptom povećanoj izloženosti radijacija, a mjerenja izvršena u Kalačiju pokazuju dozvoljenih 16 mikrorendgena.

Neovisna analiza vode, tla i biljnih uzoraka iz Kalačija nije pronašla ništa neobično.

Neki stručnjaci krivca vide u radonu – radioaktivnom, plemenitom plinu koji je uobičajen u rudnicima uranija.

U okolici Kalačija pronađena je povećana koncentracija ovog plina, ali do sada nije zabilježeno da radon ima anestetičko djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:23