'OTKRIJ NA VRIJEME'!

VIDEO: POKRENUTA VELIKA HUMANITARNA AKCIJA Pomozite da Hrvatska prestane biti druga najgora država Europe po smrtnosti od raka pluća!

Ilustracija
 iStock / iStock

Najnovija humanitarna akcija 'Otkrij na vrijeme' trebala bi smanjiti smrtnost od raka pluća u Hrvatskoj. Naime, ovisnost o pušenju u Hrvatskoj nikako ne jenjava pa ne čudi da svake godine od raka pluća oboli oko 3000 osoba, a jednako toliko umire od te zloćudne bolesti.

Pogledajte i najavni video akcije 'Otkrij na vrijeme':

Povremeni pokušaji da se zabranom pušenja u javnim prostorima i zabranom prodaje cigareta maloljetnicima ne daju rezultata, pa još uvijek puši više od milijun odraslih građana, čije liječenje zdravstveni sustav košta oko 2,5 milijuna kuna godišnje.

Kako već godinama smrtnost od raka pluća ne pada, a sve je više oboljelih i od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), pulmolozi su odlučili pokrenuti akciju da se rak pluća što ranije otkrije kako bi se smanjila smrtnost, što je moguće samo ako je bolest u početnoj fazi. Zbog toga se sve više govori o mogućem probiru slično kao što se radi za rak dojke ili debelog crijeva.

Svake godine pušači stariji od 50 godina trebali bi obaviti kontrolni CT pregled pluća, za što bi dobili poziv kao i za sve javnozdravstvene akcije. Kod ranog otkrivanja raka pluća koristio bi se CT uređaj koji zrači gotovo upola manje od onih kojima se na radiološkim odjelima dijagnosticiraju razne bolesti, a sve kako bi se Hrvatska 'skinula' sa zabrinjavajućeg drugog mjesta po smrtnosti od raka pluća u Europi. Lošija od Hrvatske samo je Mađarska.

- Većina pušača prestaje pušiti tek kada se teško razboli, a onda je kasno - kaže akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Dodaje kako je zaklada Hrvatska kuća disanja pokrenula humanitarnu akciju pod nazivom Otkrij na vrijeme, a cilj je prikupiti 15 milijuna kuna za kupnju CT uređaja kojim bi se u buduće radio probir za rak pluća kod pušača starijih od 50 godina. Samaržija kaže kako svi koji to žele mogu dati prilog uplatom na žiro račun ili pozivom na humanitarni telefon.

- Kad bi svaki pušač uplatio samo iznos jedne jedine kutije cigareta u ovoj akciji prikupilo bi se čak 20 milijuna kuna. Riječju, milijun pušača svaki dan kupi kutiju cigareta koju plati oko 20 kuna, što znači da godišnje potroši oko 7500 kuna. Sa samo 20 humanitarnih kuna nešto može učiniti i za svoje zdravlje - objašnjava akademik Samaržija.

Akcija će trajati do kraja ove godine.

- Uvjereni smo da bi se probirom, koji bi za početak krenuo u Zagrebu, a potom bi se akcija proširila na cijelu zemlju, mogla značajnije smanjiti smrtnost od raka pluća. Valja upozoriti da je među pet prvih uzroka smrtnosti u Europi, osim raka pluća, i KOPB te upala pluća, što je najčešće posljedica pušenja - kaže akademik Samaržija.

Akcija Otkrij na vrijeme:

- pozivom na telefon 06 09 006 donira se 6,25 kuna

- novčane uplate mogu se uplatiti na žiro račun akcije HR 3923600001501932633

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:14