POČECI TESTIRANJA

VIDEO: VELIKO OTKRIĆE U BORBI PROTIV GRIPE U sluzi žabe pronašli su tvar koja razara virus, a zdrave stanice ostavlja netaknutima

 Screenshot / YouTube

Sastojak otkriven u zaštitnoj sluzi jedne vrste indijske žabe uništava virus gripe i mogao bi postati moćan lijek u borbi protiv nje. Tvar je zapravo peptid i izliječila je miševe od ubojitih doza ljudske gripe, objavili su znanstvenici u časopisu Immunity. Nadaju se da će taj sastojak kao i ostale nalik njemu razviti u antivirusne lijekove.

‘Ovaj peptid ubija viruse. Doslovce ih uništava’, rekao je za NBC dr. Joshy Jacob, imunolog i suradnik na Sveučilištu Emory u Atlanti koji je vodio istraživanje. Ono što je oduševilo stručnjake je činjenica da sastojak ne uništava zdravo tkivo. ‘Nema kolateralnih žrtava’, rekao je Jacob.

Tim stručnjaka otkrio je peptid u sluzi kože žabe Hydrophylax bahuvistara, koja se uglavnom danas može naći u Indiji. Kao i većina žaba, i ova vrsta u sluz ispušta razne tvari kako bi se zaštitila od bakterija i gljivica koje je napadaju. Nisu posve jasni mehanizmi kojima ta molekula razara virus gripe koja ni ne pogađa žablju vrstu.

Jacob smatra da se radi o slučajnosti: ‘Žabe to imaju za borbu protiv neke druge napasti koja je pogubna za njihov opstanak.’ Nazvali su je urumin, po indijskom maču.

Dr. Jacob radi sa stručnim timom znanstvenika u Centru za biotehnologiju Rajiv Gandhi u Poojapuri gdje su u kontinuitetu katalogizirali supstance iz žablje sluzi. Jednu po jednu tvar testirali su na bakterijama tražeći nove antibiotike.

Sasvim slučajno odlučili su isprobati sluz i na virusima. ‘Testirao sam komponente sluzi jednu po jednu na virusu gripe’, rekao je Jacob dodajući da peptide nije teško proizvesti sintetičkim putem u laboratoriju.

Ovaj konkretni peptid djeluje protiv H1 virusa gripe, koji je dio podtipa H1N1, gripe koja je uzrokovala pandemiju 2009., i drugih sezonskih gripa. Ne djeluje na druge tipove poput H3N2 i tipa B.

Međutim, znanstvenici vjeruju da će drugi sastojci u sluzi žaba odraditi taj posao i pomoći u borbi i protiv drugih virusa, kao što su HIV, hepatitis, zika i ebola. ‘Samo je stvar traženja i pronalaženja. Težak dio je pronaći sastojke sluzi koji ne štete ljudskim stanicama’, rekao je.

Većina lijekova na bazi peptida ljudima se daje intravenozno što nije praktično za svakodnevnu primjenu i Jacob se nada da će razviti više opcija, među kojima i tablete. Peptid ciljano napada jedan dio virusa gripe - hemaglutinin. To je ujedno i dio strukture koji daje slovo ‘H’ virusima gripe u nazivu kao i dio koji ciljano uništava i većina cjepiva protiv gripe.

Još jedna dobra vijest je da uništava i mutirane viruse gripe koji su otporni na antivirusne lijekove poput Tamiflua. Znanstvenici su umjetno pokušali mutirati virus da razvije otpornost prema peptidu, no nisu uspjeli. Ipak, pred njima su još godine eksperimenata, razvoja i rada.

Većina lijekova koji se u početku čine kao moćni borci protiv određene bolesti, u kasnijim stadijima testiranja podbace. Ovako rani stadij otkrića znači samo još godine istraživanja i Jacob sad skuplja sredstva kako bi mogli nastaviti s ispitivanjima jer im je Nacionalni institut za zdravlje odbio financirati projekt, piše NBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:37