ZBOGOM, KALORIJE

VRIJEME JE ZA POSTBLAGDANSKU DETOKSIKACIJU Donosimo vam korisne savjete uz koje ćete najlakše i najbrže izgubiti onih tri do pet kilograma viška

 CROPIX

Teški su ovo bili tjedni za naše tijelo: Božić, slavlja, fešte, domjenci, na sve strane brzogrizi. Kuhana vina, likeri, punčevi, kolači, pečenke, pašticade i francuske salate, torte, grickalice, vina. Završni udarac je dala Nova godina s novim desetinama tisuća kalorija pristiglih sa silnih okolnih trpeza, a nastavit će se zasigurno i kroz cijeli prvosiječanjski tjedan. Dok sve zalihe fešte nad feštama ne nestanu do posljednje mrvice.
Pretpostavka je kako će prosječna zdrava osoba nakon blagdanskih hedonističkih uživanja u prosjeku biti teža od tri do pet kilograma, koje će uglavnom, posebice ako je riječ o starijoj populaciji, s mukom mjesecima skidati.

Brojni će posegnuti za brzinskim dijetama, nastojeći u kratkom roku skinuti nakupljeno. I pritom neće voditi računa o najvažnijoj činjenici - tijelu nakon ovakvih hedonističkih udara svakako treba odmor. A on se najbolje postiže detoksikacijskim tretmanom koji će prezakiseljeni organizam, posljedici unosa velike količina namirnica takve konzistencije, polako vratiti u puno zdravije lužnato stanje.

Nakon toliko unesenih kalorija neobično bi bilo da ljudi ne osjećaju umor, težinu u tijelu, probleme s probavom, bol u području želuca.

Krenite ujutro

Blagdanska prejedanja prepuna namirnica kao što su šećer, brašno, jaja, meso, mlijeko, mliječni proizvodi, alkohol, sve to dovodi do pada ph tijela, ili kako bi rekli, kiseljenja organizma. Zato se nakon takvih prejedanja detoksikacija svakako preporučuje, i s takvim režimom treba krenuti već od ranog jutra - savjetuju nutricionisti, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Po njihovoj preporuci dan treba započeti čašom tople vode pomiješane s limunovim sokom, a nakon toga kreću voćni smoothieji.

Idealno je voće lužnatije konzistencije, banane, limuni, šipci, grejp, kruške, jabuke, mandarine. Umjesto šećera ubacite malo đumbira, cimeta i ako baš treba, pola žličice meda. Zdravi se skriva i u nezaslađenom jogurtu, najbolje onom koji se lako može napraviti kod kuće.

'Za detoksikaciju se preporučuju salate na bazi kupusa, zelene salate, cikla, radič, matovilac. Treba ubaciti što više maslinova ulja, manje soli, idealno je i vrijeme za guste sezonske juhe, ali bez dodataka vrhnja za kuhanje u kojem se skriva veliki broj kalorija. Od mesa svakako odaberite lakša, piletinu, puretinu, pa ih pripremite lešo, na grill, ili na salatu. Kolače na neko vrijeme maknite, sve što je suho stavite u posudice pa s njima u duboko. Kremaste razdijelite, a ako baš trebate slatko, neka to bude čips od jabuka, ili za jutro žličica masla od kikirikija', savjetuju nutricionisti.

Zdrav režim prehrane koji sa sobom donosi manju količinu kalorija te pogoduje očuvanju okoliša predlažu Prijatelji životinja, koji kao primjer takvog jelovnika nude recepte iz veganske . Za Novu godinu oni su, primjerice, imali i vegansku sarmu, koja je manje kalorična od obične. A s obzirom na siječanjsku detoksikaciju, preporučljiva je svima koji ovu delikatesu teško mogu izostaviti s aktualnog sezonskog jelovnika.

'U posljednje tri godine na Googlevoj tražilici prilično se povećao porast traženja informacija koje sadrže pojam vegan. Preporučujemo vegansku prehranu jer je raznolika, ukusna i zdrava. A važno je i što se sa svakim obrokom štiti okoliš te se spašavaju životinje', kažu Prijatelji životinja.

Kiselost

Zakiseljenost tijela može se odraziti kroz čitav niz simptoma. Primjerice, bol u leđima, proljeve, malaksalost, umor, nervozu, čak i vrtoglavice. Detoksikacija se svakako predlaže i kad nakon aktualnih prejedanja primijetite podbuhlost lica, zadržavanje tekućine, alergije, bolove u želucu, bolne mišiće, žgaravicu, akne, čak i glavobolje.

Primjer veganskog jelovnika

Pečenje

Sastojci: 2 komada od 0,5 kg svježeg seitana, umak od soje, senf, češnjak, 0,5 dcl ulja, sol, papar

Za prilog: 1 kg krumpira

Priprema: Komade seitana prerezati po dužini na pola, marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka pripravljenog od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 0,5 dcl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći jedan sat. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade.

Veganska sarma

Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa, 1 kg svježeg seitana, 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam), pola šalice nekuhanoga prosa, 100 g dimljenog seitana ili tofua, 2 mrkve, 1 peršin, 1 mali celer, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka

Priprema: Odreske seitana marinirati preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće prethodno kratko poprženo na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati. Puniti listove kupusa, prethodno oprane u hladnoj vodi i izvađene debele sredine. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku.

Maknuti s vatre i dodati sarme, te zaliti vodom tako da budu prekrivene. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koja se protrese da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.

Čupavci

Sastojci: za tijesto - 25 dag brašna, 25 dag šećera, 10 dag biljnog margarina, 2,5 dcl sojinoga mlijeka, 1 prašak za pecivo, 4-10 dag kokosa, vanilin šećer; za preljev - 30 dag čokolade za kuhanje, 15 dag biljnog 10 žlica sojinoga mlijeka; 20 dag kokosa u prahu

Priprema: Sve sastojke za tijesto dobro izmiješati, osim kokosa. Kada je tijesto glatko, umiješati kokos i ne miksati, već samo dobro promiješati. Tijesto izliti u namašćeni lim i peći na 180°C. Biskvit je pečen kada se rubovi lagano odvoje. Ne otvarati pećnicu za vrijeme pečenja. Pečeni biskvit ohladiti i narezati na kocke željene veličine. Na laganoj vatri otopiti margarin i čokoladu, te dodati mlijeko. Kad krema zakuha, maknuti s vatre. Kockice umakati u toplu čokoladnu kremu i uvaljati u kokosovo brašno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:29