OPASAN LIJEK

VRIŠTAO OD BOLOVA Dječak se tjednima borio za život nakon što mu je majka dala ibuprofen zbog prehlade

Sve je počelo običnom prehladom zbog koje je 13-godišnjem Maxu Brownu iz Eshera u Velikoj Britaniji majka dala lijek ibuprofen koji se može kupiti bez liječničkog recpeta.

No, taj ga je lijek gotovo stajao života: dječak je dobio silovitu alergijsku reakciju zbog koje je njegovo tijelo danima bilo prekriveno bolnim plikovima, a otečene usnice su mu posve poplavile. To nije samo izgledalo strašno za njegovu majku i sve oko njega već je i sam dječak trpio strahovite bolove zbog kojih je vriskao svaki put kad bi ga netko pokušao dotaknuti.

Tjednima se borio za život na odjelu intenzivne skrbi, a kroz to vrijeme neprekidno je gubio svijest od boli pa se na trenutke ponovo budio i zatim bi opet padao u nesvijest.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Max, kojem je dijagnosticiran Stevens-Johnsonov sindrom, bolest koja dovodi do toga da stanice u gornjem sloju kože odumiru prije nego što se počnu ljuštiti, proveo je u bolnici više od mjesec dana tijekom kojih njegova majak nije znala hoće li njezino dijete preživjeti ili ne. Liječnici su potpuno sigurni da je Maxovu reakciju uzrokovao ibuprofen, no majka nije mogla znati da će se to dogoditi s obzirom da mu je i prije davala taj lijek bez ikakvih posljedica.

Sve je počelo kad je njegova majka primijetila da se Max ne osjeća dobro pa ga je, uvjerena da je dobio prehladu, ostavila kod kuće nekoliko dana. No, osim što ga je poštedjela škole, majka mu je počela davati uobičajenu dozu tekućeg ibuprofena kako bi mu snizila temperaturu i ublažila simptome prehlade, no u roku od nekoliko dana Maxovo cijelo tijelo bilo je prekriveno crvenilom i mjehurima.

Odmah ga je odvela u bolnicu, no liječnici su isprva bili zbunjeni i nisu znali što se djetetu dogodilo. Dotad se njegova koža već bila počela ljuštiti, a usne su mu bile otečene, tamno plave i pune ljusaka.

- Za roditelja je najstrašnija stvar koja mu se može dogoditi da mora gledati kako njegovo dijete pati na tako strašan način. Bila sam očajna, moj sin se mučio, a ja ga nisam smjela niti dotaknuti niti poljubiti jer bi pri svakom dodiru vrištao od bolova. Nitko nam nije mogao pomoći jer u početku nitko od doktora nije znao što se događa – ispričala je za medije 45-godišnja Nicola Wheatley, Maxova majka.

Nakon što su Maxa podvrgnuli nizu specijalističkih testova i pretraga, liječnici su napokon uspjeli postaviti dijagnozu i zaključili da se radi o Stevens-Johnsonovom sindromu. Nakon tjedan dana boravka u bolnici, Maxovo se stanje tako pogoršalo da nije mogao više otvoriti usta od krasta, a tijelo mu je i dalje bilo prekriveno plikovima i koža mu se ljuštila. Tada je dječak premješten u drugu bolnicu, na odjel za inetnzivnu skrb, gdje su mu dali morfij protiv bolova i antibiotike. Pretvorio se u kost i kožu i smršavio na jedva četrdesetak kilograma, a liječnici nisu bili sigurni hoće li preživjeti ili ne.

Cijelo tijelo su mu omotali sterilnim zavojima koje su mu svakodnevno mijenjali kako se ne bi razvila infekcija, a morao je dobiti i pomoć za disanje jer sam više nije mogao disati. Svako mijenjanje zavoja za jadnog je dječaka predstavljalo agoniju jer je svaki dodir njegove kože izazivao užasne bolove. S obzirom da za tu bolest ne postoji lijek, liječnici su morali čekati da ona prođe svoj tijek i nakon otprilike četiri tjedna Maxu se koža počela čistiti i zarastati te je tada bio pušten kući.

Nažalost, zauvijek će nositi ožiljke kao podsjetnik na ovu dramatičnu epizodu, ali kako kaže njegova majka, glavno je da je preživio. Ovu opasnu bolest, koja može dovesti i do smrtnog ishoda, mogu potaknuti razni okidači, a jedan od njih je i ibuprofen, lijek koji milijuni ljudi svakodnevno koriste za liječenje bolova i upala.

Stoga nikada nije dovoljno ponavljanja da s lijekovima, čak i onima koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta, treba biti krajnje oprezan i ne uzimati ih bez savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:33