EPIDEMIJA S VIŠE ŽARIŠTA

WHO KAŽE DA JOŠ UVIJEK NEMA PANDEMIJE KORONAVIRUSA 'Neće biti lako, ali mislimo da je moguće zaustaviti prijenos i riješiti se virusa'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.02.2020. u 14:16

TOPSHOT - Passengers wear protective face masks as they arrive from Shenzhen to Hong Kong at Lo Wu MTR station, hours before the closing of the Lo Wu border crossing in Hong Kong, on February 3, 2020, amid an outbreak of a deadly SARS-like virus which began in the Chinese city of Wuhan. - Hong Kong announced it was closing all but two land crossings with the Chinese mainland on February 3 to slow the spread of a deadly new coronavirus as medics staged strikes calling for the border to be completely sealed. (Photo by Anthony WALLACE / AFP)
AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u utorak da epidemija virusne upale pluća u Kini izazvane koronavirusom još uvijek ne predstavlja "pandemiju".

"U ovom trenutku još ne postoji pandemija", rekla je novinarima Sylvie Briand, direktorica WHO-ovog Odjela za globalnu pripremu za infekcije.

"Sada smo u fazi epidemije s više žarišta", dodala je.

Trenutno je koronavirusom zaraženo više od 20.000 ljudi, a umrlo je 425 u kontinentalnoj Kini. Jedna osoba umrla je u Hong Kongu i jedna na Filipinima.

Briand je podsjetila da je kolijevka epidemije provincija Hubei, a kineske vlasti tamo su poduzele mjere kako bi ograničile širenje.

"Nadamo se da ćemo pomoću mjera poduzetih u Hubeiju, ali i na drugim mjestima gdje imamo slučajeve, moći zaustaviti prijenos i riješiti se virusa", dodala je.

To je "izazov", kazala je ona, zbog putovanja ljudi i lakog prijenosa virusa.

"Ne kažemo će biti lako, ali mislimo da je moguće".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo