ŠEĆER I BRZA HRANA

'ZA DJECU U MEDITERANSKIM ZEMLJAMA MEDITERANSKA PREHRANA JE MRTVA' Čak 40 posto djece s juga Europe je predebelo

 Profimedia, Panthermedia

Što se djece iz Grčke, Španjolske i Italije tiče mediteranska dijeta je mrtva, može se iščitati iz posljednje objave Svjetske zdravstvene organizacije koja, između ostalog, kaže i kako djeca u Švedskoj daleko češće jedu ribu, maslinovo ulje i rajčice od svojih kolega s juga Europe, piše Guardian.

Na Cipru je nevjerojatnih 41 posto djece u dobi od devet godine predebelo ili čak pretilo. Grčka, Španjolska i Italija neznatno su bolje jer je ondje predebelo 40 posto djece.

Mediteranske zemlje po kojima je i prozvan najzdraviji tip prehrane, po toj bi logici trebale biti i najzdravije, no upravo djeca iz tih zemalja imaju najveći problem s težinom.

'Slatkiši, brza hrana i zaslađena pića zamijenili su tradicionalnu mediteransku prehranu punu voća, povrća, ribe i maslinovog ulja', kaže doktor Joao Breda, šef europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije zadužen za prevenciju nezaraznih bolesti.

'Za djecu iz mediteranskih zemalja, mediteranska prehrana je prošlost. Najbliža mediteranskoj prehrani danas su djeca iz Švedske. Mediteranske prehrane više nema i moramo je pod hitno vratiti.'

Djeca iz južne Europe jedu vrlo malo voća i povrća te piju puno zašećerenih sokova, kaže Breda. Konzumiraju puno grickalica, slatkiša, unose previše soli, šećera i masnoće. Uz to, jedva da se i miču.

'Tjelesna neaktivnost posebno je naglašena u zemljama južne Europe. U šezdesetim godinama ljudima je trebalo 3500 kalorija dnevno jer su se stalno penjali i spuštali s planine. No danas više ne.'

Ovi podaci uzeti su iz istraživanje debljine kod djece koje je Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula 2008. i u koju je bilo uključeno više od 40 zemalja. Posljednji podatci uzeti su iz istraživanja provedenog od 2015. do 2017.

Zemlje s najmanjim brojem predebele djece su Tadžikistan, Turkmenistan i Kazahstan – no te zemlje trenutno prolaze prehrambenu tranziciju i sve više usvajaju zapadnjački način prehrane. Djeca u Tadžikistanu već sad piju jako puno zašećerenih sokova.

Postotak predebele djece također je relativno nizak u Francuskoj, Norveškoj, Latviji i Danskoj i kreće se od 5 do 9 posto. U Irskoj je predebelo 20 posto djece.

Dobra vijest je da se mediteranske zemlje počinju intenzivno baviti ovim problemom i trude se smanjiti broj pretile djece. Najmanje tri četvrtine djece u Italiji sada pojede barem jedan komad voća svaki dan.

'Primjetan je određeni napredak. Prepoznali su o kakvom se problemu radi i pokušavaju ga riješiti', kaže doktor Breda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:55