PTIČJA GRIPA PODTIPA H7N4

ZABRINUTOST U KINI: VLAST POTVRDILA PRVI SLUČAJ LJUDSKE ZARAZE NOVOM VRSTOM VIRUSA PA IZDALA UPOZORENJE 'Ne idite na tržnice i ne kupujte perad!'

Ilustrativna fotografija
 Bobby Yip / REUTERS
 

Žena s istoka Kine oboljela je od ptičje gripe podtipa H7N4 što je prvi put da je tom vrstom virusa zaražen čovjek, izvijestile su kineske vlasti.

Vlasti u Hong Kongu izdale su uoči Nove godine upozorenje građanima koji putuju u unutrašnjost zemlje ili druga zaražena područja da izbjegavaju takozvane 'mokre' tržnice na kojima se prodaje svježe meso i ostala hrana te gdje se podovi stalno ispiru vodom kao i tržnice ili farme na kojima se prodaje ili nalazi živa perad, prenosi britanski Guardian.

Pacijentica stara 68 godina iz pokrajine Jiangsu, koja se u međuvremenu oporavila, simptome je razvila 25. prosinca i primljena je u bolnicu 1., a puštena kući 22. siječnja.

- Bila je u kontaktu sa živom peradi prije nego je razvila simptome - izvijestio je Centar za zaštitu zdravlja u Hong Kongu, a obavijest je izdao u srijedu navečer.

- Analiza je pokazala kako je virus ptičjeg porijekla - izvijestili su i savjetovali građanima da ne kupuju svježe meso i ne diraju perad, kao i da se obrate liječniku čim primijete simptome.

Najčešći podtipovi ptičje gripe su H5, H7 i H9, a postoji još devet podtipova H7 virusa od kojih se dosad H7N9 najčešće prenosio na ljude, iako su i to, gledajući ukupan broj zaraženih od svih poznatih podtipova, zapravo bili relativno rijetki slučajevi. H7N9 podtip je prvi put zabilježen u Kini 2013. i često je izazivao tešku respiratornu bolest i smrt.

Od 2013. od tog virusa umrlo je najmanje 600 ljudi, a više od 1500 ih se razboljelo. Oko 40 posto hospitaliziranih pacijenata je preminulo uslijed infekcije. Prošle godine ptičjom gripom zaraženo je 192 ljudi, a 79 ih je umrlo.

Značaj informacije da je prvi put zabilježen prelazak podtipa H7N4 s ptice na čovjeka leži u zabrinutosti zdravstvenih stručnjaka da bi moglo doći do njegova širenja među ljudskom populacijom i nastanka potencijalno smrtonosne pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:51