NIJE ZBOG RAZLOGA NA KOJI MISLITE

ZAŠTO SU 'DANI VARANJA' ŠTETNI ZA ZDRAVU PREHRANU Mnogi koji se drže strogih dijeta tu i tamo ipak posrnu: Evo što se tada događa!

Ilustracija
 Ivo Ravlic / HANZA MEDIA

Doći u formu, poboljšati zdravlje i izgubiti višak kilograma nije lako. Morate povećati aktivnosti te jesti bolje. Težak je to posao koji zahtjeva predanost i snagu volje, piše Independent.

No, kako je naglo izbacivanje šećera i tzv. loših ugljikohidrata osuđeno na propast, velik broj ljudi prilikom održavanja zdrave dijete primjenjuje princip 'dana varanja'.

Ideja je da jednom na tjedan 'varate' i taj dan pojedete što god poželite. Ta bi vam 'nagrada' navodno trebala povećati predanost, a postoje i teorije da držanje dijete s jednim danom varanja poboljšava gubitak viška kilograma.

Naime, kada stvarate energetski deficit većinu vremena, vaše bi se tijelo na to moglo prilagoditi trošenjem manje kalorija. Varanjem na jedan dan se ta adaptacija organizma navodno može onemogućiti.

Pitanje je međutim je li takvo držanje dijete zdravo. Kada se određena hrana demonizira, to potencijalno može stvoriti nezdravi odnos, a zna se da zabrane često vode do pretjerivanja u slučajevima kada zabrana više nije na snazi.

'Cijeli dan pun varanja je pretjerivanje i može poslužiti kao izgovor da se pojede obilna količina nezdrave hrane', rekao je za The Independent nutricionist James Collier. 'Osobe taj dan često pojedu više nego inače zato jer se tijekom ostatka tjedna ograničavaju.'

Collier također ističe da tvrdnje kako dani varanja ubrzavaju metabolizam nisu potvrđene. Dijetetičarka Nicola Whitehead također nije ljubiteljica koncepta dana varanja. 'Oni samo perpetuiraju ideju da postoji dobra i loša hrana te mogu promovirati nezdravi odnos prema hrani zbog šest dana uskraćivanja i jednog dana prejedanja', pojasnila je Whitehead.

Whitehead ističe da se u jednom danu prejedanja može uništiti sav napredak koji je postignut tijekom tjedna. Osim toga, neki imaju poteškoća s vraćanjem na zdravu prehranu nakon dana varanja.

'Nisam varala 10 dana i dopustila sam si da jedan dan pojedem što želim. Nakon toga sam morala napornije raditi da se vratim na režim zdrave prehrane koji sam prije toga poštivala', napisala je na Instagramu televizijska voditeljica i stručnjakinja za fitness Chloe Madeley.

Dok Madeley sugerira striktno držanje dijete koju ste si odredili, mnogi nutricionisti i stručnjaci za fitness kažu da primijenjivanje pravila '80/20' puno zdravija opcija od dana varanja. '80 posto vremena pazim na hranu, vježbanje, spavanje, stres i alkohol', rekla je Nicola Addison, vlasnica Eqvvs Traininga.

'Ujutro neću pojesti krafnu s kavom, kad sam žedna neću uzeti pivo već mineralnu, svaki moj obrog imat će neki izvor proteina i ići ću spavati u neko razumno doba doba. Ostalih 20 posto vremena ću raditi što želim.'

Whitehead ističe da u svakoj hrani ima nečega dobroga za organizam te da je ključ zdravlja u umjerenosti, a ne ekstremnosti kakvu promoviraju dani varanja. 'Premda keksi nisu baš prepuni nutrijenata, oni su dobri za dušu, a i to je bitno kada se razvija odnos prema hrani.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:43