NIJE NI JEFTINA

ZAVLADALA VELIKA POMAMA ZA 'SIROVOM VODOM', ALI LIJEČNICI UPOZORAVAJU DA PRIPAZITE Može sadržavati i viruse, životinjske fekalije, uzrokuje proljev...

 Pixabay
 

Najnovije pomodarstvo kad je zdravlje u pitanju zove se sirova voda, piše Guardian. Radi se o prirodnoj, neprocesuiranoj vodi direktno iz izvora, 'baš onakvoj kakvom ju je priroda napravila' - kako kaže reklama.

Uglavnom je posve prozirna, no nakon kraćeg stajanja može poprimiti zelenkastu nijansu. Služi za piće, a kompanija koja stoji iza ovog najnovijeg zdravstvenog pomodarstva je Live water iz San Francisca.

Sirova voda nije jeftina. Prodaje se u rasponu od 2,5 pa sve do 6 dolara za galon (3,7 litara), što je skuplje od benzina. S obzirom da je neprocesuirana, nefiltrirana i nesterilizirana u sebi može sadržavati alge, mikrobe i minerale. Proizvođač tvrdi da je zbog toga i ukusnija te zdravija jer može sadržavati probiotske mikrobe kojih nema u običnoj vodi.

No što kažu liječnici? Sirova voda također može sadržavati i viruse, životinjske fekalije i razne kancerogene elemente. Posebno je zabrinjavajuća je mogućnost da sadrži i parazit giardiasis koji je odgovoran za takozvanu 'dabrovu groznicu' praćenu jakom proljevom.

Pobornici sirove vode svoj pokret nazivaju 'pokretom svjesne vode'. Vrlo su zabrinuti zbog mogućnosti prisutnosti olova i fluora u običnoj vodi iz slavine pa konzumiranjem tzv. 'sirove vode' žele doskočiti tom problemu. Tvrde da im 'sirova voda' bolje utažuje žeđ te da je baš onakva kakvom ju je priroda zamislila. Ono što su pritom smetnuli s uma je da nas priroda na svom koraku pokušava ubiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:17