Ljepota i prehrana

Zaželite dobar tek svojoj koži

 Thinkstock
Pravim jelovnikom mogu se riješiti problemi masne, suhe i osjetljive kože

MASNA KOŽA

Znakovi masne kože: Svaki dan se suočavate s masnim licem, pretjeranim sjajenjem čela i brade, prištićima i miteserima. To znači da su vaše lojne žlijezde (one koje reguliraju lučenje masnoće) pretjerano aktivne, što može biti nasljedno ili posljedica hormonalnih poremećaja (što je obično prolazan problem).

Što treba učiniti: Kako biste s lica uklonili nečistoću koja se često očituje neestetskim crnim točkicama u pregibima nosa, potrebno je normalizirati lučenje loja i potaknuti međustaničnu izmjenu tvari. Osnovno pravilo je izbaciti s jelovnika pretjerano masnu hranu, pržena jela i teške umake koji dodatno pogoršavaju problem. Suho voće je bogato vitaminom H koji pomaže da se prekomjerno lučenje loja zadrži pod kontrolom.

Masna koža voli vlakna

Laganim namirnicama koje obiluju vlaknima očistite organizam od otrova i normalizirajte aktivnost hormona.

Vaši saveznici

• Integralna riža, jetra, žumance, soja, grašak, kikiriki, lješnjaci, bademi: bogati su biotinom, to jest vitaminom H koji sudjeluje u metabolizmu masnoća. Kako biste omogućili svom organizmu da što bolje iskoristi unos ovog važnog vitamina, smanjite na minimum konzumaciju alkohola, koji poništava vitamin H u krvi. Uz to, jedite dobro kuhana jaja jer sirovo bjelance sadrži avidin, supstancu koja se veže na biotin i sprečava njegovu apsorpciju u organizmu.

• Drugu skupinu namirnica koje su prijatelji vaše kože čine junetina, puretina, oslić, račići, mlijeko, špinat, gljive i brokula. Te namirnice sadrže pobjedničku kombinaciju: vitamine B2 (riboflavin) i B5 (ili pantotenska kiselina) koji potiču cirkulaciju, štite od infekcija i imaju važnu ulogu u održavanju hormonalne ravnoteže (ako koristite antibebi pilulu, treba udvostručiti dnevnu dozu). No, meso sadrži i sumpor, oligoelement koji čisti organizam od otrova jer "zarobljava" štetne tvari i uklanja ih iz organizma putem urina.

• Na svakodnevnom jelovniku ne smije nedostajati niti porcija rajčica (može i u obliku umaka) jer njihovo meso kožu čini mekšom i daje joj zdrav izgled. Osim toga ima prirodno adstringentno djelovanje koje sprečava prekomjerno lučenje loja. Za začinjanje obilno koristite limunov sok: odličan je za reguliranje aktivnosti lojnih žlijezda i koži daje čvrstoću.

Dobro je znati...

• Lojne žlijezde burno reagiraju na hormonalne promjene. Radi se o hormonima D4-androstenedionu, deidroepiandrosteronu, adrenokortikotropinu, progesteronu.

• Psiha može uvelike pridonijeti pogoršanju stanja. Nije slučajno da se problem nečiste kože najčešće javlja u teškim periodima, poput adolescencije. Kod odraslih osoba ravnotežu mogu narušiti stres, intenzivne emocije i nervoza: u tom slučaju, dugotrajno stanje psihičke napetosti dovodi do povećanog lučenja hormona kore nadbubrežne žlijezde koji pak potiču lojne žlijezde na pojačanu aktivnost.

• Seboroična koža lako se nadražuje i sklona je upalama, što uzrokuje pojavu eritema i akna.

Jelovnik za vas

- Doručak: šalica obranog mlijeka sa žitaricama (ili jedan nemasni jogurt s komadićima jagoda, ili mlijeko i zdjelica voćne salate od svježeg voća)

- Užina: šaka suncokretovih sjemenki (ili jedna jabuka ili nekoliko suhih smokava)

- Ručak: 8 dag tjestenine s rajčicom i bosiljkom (ili 8 dag integralne riže s uljem i peršinom ili tjestenina sa slanutkom); juneći odrezak pečen u pećnici (ili pečena piletina ili puretina)

- Užina: sladoled s crnim ribizom (ili jagode s limunovim sokom ili zdjelica šumskog voća)

- Večera: kuhani račići začinjeni uljem i limunovim sokom (ili složenac od patlidžana); miješana salata

SUHA KOŽA

- Znakovi suhe kože: Sitne bore uz rubove očiju, koža bez sjaja: to su najčešći simptomi suhe kože. Takvoj koži, osim vode, nedostaju i lipidi, dakle dva osnovna sastojka od kojih je sačinjen hidrolipidni sloj kože (tanak sloj koji prekriva cijelu površinu kože i štiti je od štetnih vanjskih utjecaja).

- Što treba učiniti: Kako biste kožu opskrbili s dovoljno vlage, posebno u područjima na kojima se najbrže stvaraju bore (uz oči te u pregibima između nosa i usana) te spriječili da zbog suhoće dođe do ljuštenja, vaš svakodnevni jelovnik mora sadržavati namirnice bogate vodom i masnoćama, posebno onim "dobrim", to jest višestruko nezasićenim masnoćama koje su korisne za srce i krvne žile: naći ćete ih u čistom djevičanskom maslinovom ulju, suhom voću i ribi. Sirovo i kuhano povrće sadrži visok postotak vode, pa pospješuje hidrataciju kože, održavajući je elastičnom. Povrće upotrijebite i za pripremu pirea, laganih juha i variva.

Suha koža voli vodu i vitamine

Želite li spriječiti isušivanje kože, dajte prednost namirnicama i jelima koja su bogata tekućinom.

Vaši saveznici

• Osnovno pravilo: više tekućine. Idealna dnevna doza je deset čaša vode što je otprilike dvije litre. Vaš jelovnik treba se bazirati na juhama, pasiranom povrću, varivima i sokovima. Jedite puno sirovog povrća (90 posto težine otpada na vodu) i voća (posebno grožđe, grejp, kruške, jabuke, naranče).

• Protiv suhih i ispucalih usana, ruku ispucanih od hladnoće i kože lica koja zateže potreban je intenzivni tretman na bazi namirnica koje daju elastičnost tkivima i vraćaju koži mekoću. Najnovija su istraživanja pokazala da dobar unos vitamina skupine B koži pruža odgovarajuću količinu vlage. Niacitin i piridoksin, to jest vitamini B3 i B6, sprečavaju preuranjeno starenje kože: jedan obrok piletine s krumpirom pečenim u pećnici ili zdjelica oraha dovoljni su za zadovoljavanje dnevne potrebe.

• Steknite naviku da između glavnih obroka grickate masne sjemenke koje sadrže nezasićene masne kiseline korisne za očuvanje staničnih membrana. Dragocjeni saveznici su i neke vrste tropskog voća, poput avokada i manga. Avokado sadrži tvari umirujućeg djelovanja, vlaži kožu i omekšava je (upravo ga zato kozmetičke tvrtke često koriste kao jedan od sastojaka hranjivih krema), a mango sadrži ulje izrazito omekšavajućeg djelovanja.

Dobro je znati

• Ako koža ne prima dovoljno hranjivih tvari, rožnati sloj je siromašan vodom i lipidima. Vrlo brza međustanična izmjena uzrokuje povećan broj odumrlih stanica, a posljedica je suhoća i pojava ljuskica na koži.

• Što je uzrok te neprekidne stanične izmjene? Mehanizam nije potpuno jasan niti dermatolozima, ali pouzdano se zna da dugotrajno izlaganje ultraljubičastim zrakama ili potencijalnim alergenima oštećuje keratinocite, stanice kože u kojima dolazi do poremećaja u proizvodnji lipidne komponente.

• Takav gubitak jednog dijela međustaničnih lipida uzrokuje manjak vode u rožnatom sloju kože. Voda se više ne zadržava u površinskim slojevima te se koža zbog toga lako isušuje i ljušti: već 10-postotna dehidracija dovoljna je da u velikoj mjeri naruši elastičnost kože.

Jelovnik za vas

- Doručak: šalica punomasnog mlijeka i ploška prepečenca s medom (ili mlijeko s müslima ili jedan mango)

- Užina: jogurt sa žličicom lješnjaka (ili žličicom oraha ili kupina)

- Ručak: 5 dag tjestenine s raguom od tune (ili s lososom ili račićima); zelena salata pomiješana sa sirom, avokadom i kuhanim jajem narezanim na kockice (ili tanjur brodeta od školjaka)

- Užina: dvije suhe marelice (ili šaka oraha ili kikirikija)

- Večera: varivo od povrća (ili 5 dag tjestenine s brokulom ili tjestenina s lećom); zelena salata kao prilog (ili endivija ili repa); marinirani inćuni

OSJETLJIVA KOŽA

Znakovi osjetljive kože: Osjećate peckanje ili svrbež već pri najblažem povjetarcu ili za prvih hladnijih dana. Dovoljna je i najmanja promjena da naruši ravnotežu vaše izuzetno osjetljive kože. Prema mišljenju dermatologa, radi se o jako reaktivnoj koži. Cirkulacija je otežana, kapilare se šire, a na jagodicama i čelu pojavljuju se crvene mrlje i sitne ljuskice.

Što treba učiniti: Ako imate osjetljivu kožu, prijeti vam opasnost od njezinog preranog starenja jer učestala pojava takvih reakcija s vremenom uzrokuje propadanje elastina, prirodnog sastojka kože važnog za održavanje njene elastičnosti i napetosti. Kako biste spriječili suhoću i crvenilo na čelu i obrazima, morate obnoviti zalihe antioksidansa, poput vitamina C i bioflavonoida te vitamina E koji čini kožu elastičnijom. Šumsko voće je odličan izvor bioflavonoida, to jest antioksidansa koji štite kožu od štetnih vanjskih utjecaja i sprečavaju nadraženost.

Osjetljiva koža voli raznovrsnu hranu

Kako biste smirili upalne procese na koži, konzumirajte svježe sezonsko voće i povrće koje pomaže u uklanjanju otrova iz organizma.

Vaši saveznici

• Dragocjene su sve namirnice koje sadrže antioksidanse: kupine, zeleni kupus, blitva, crne šljive, jagode, naranče, grejp, kivi, kelj pupčar, špinat, rajčice.

• Tajna je u pigmentima: ljubičasto-plavu i crvenu boju daje antocian, tvar iz skupine flavonoida, neprijatelja slobodnih radikala.

• Narančastu boju daje betakaroten koji štiti kožu od ultraljubičastih zraka i neutralizira slobodne radikale (samo jedna molekula uništava ih čak 1000).

• Crvenu boju daje likopen, iz skupine karotenoida, poput luteina i zeaksantina. Osim toga, kupus je bogat vitaminom C, koji je vrlo važan za proizvodnju kolagena i, u kombinaciji s vitaminima A i E, odličan je saveznik u borbi protiv oksidansa te pomaže u čišćenju organizma od štetnih tvari.

• Učinkovitost antioksidansa iz povrća i voća ovisi o svježini: bioflavoni, to jest pigmenti koji daju boju, vrlo su osjetljivi i propadaju u roku od 12-24 sata. Osim toga što je bolje stanje crijevne bakterijske flore, veća je i njihova apsorpcija. Vitamin C se najbrže gubi iz namirnica: osjetljiv je na toplinu, svjetlost i kisik, a u vodi se rastapa. Dakle izbjegavajte dugotrajno izlaganje povrća zraku i svjetlosti, a kuhajte ga u vrlo malo vrele vode. Povrće nemojte držati u hladnjaku tjedan dana: bolje je da ga konzumirate dok je svježe ili pak smrznuto.

Dobro je znati

• Osim što ima vrlo tanak rožnati sloj, osjetljiva koža je izrazito krhka i nježna. Budući da burno reagira na sve vanjske utjecaje (vjetar, vlaga, onečišćenje okoliša), podložna je cijelom nizu poremećaja, od crvenila do ljuštenja, od peckanja i svrbeža do žarenja.

• Osjetljivost kože je vrlo raširen problem i u stalnom je porastu: nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da čak 80 posto ispitanika ima izrazito osjetljivu kožu.

• Koji su uzroci? Nije ih uvijek lako utvrditi. Ipak, dermatolozi su uočili usku vezu između izrazite osjetljivosti kože i određenih faktora: ženski spol, fototip kože 1 (to jest vrlo svijetla put, plave oči i plava kosa), nepravilna ishrana i drastične dijete, sklonost alergijama i netolerancija određenih namirnica.

Jelovnik za vas

- Doručak: sok od kupina (ili sok od grejpa ili dvije suhe šljive), šalica punomasnog mlijeka i cornflakes

- Užina: jedno mliječno pecivo (ili jedan jogurt ili šaka suncokretovih sjemenki)

- Ručak: 8 dag tjestenine s plodovima mora (ili tjestenina s brokulom ili s mladim listovima repe); crvene i žute paprike kao prilog (ili salata od avokada ili sirovog špinata); jetra (ili juneći odrezak na žaru ili oslić s limunovim sokom)

- Užina: sok od marelice i kruške (ili porcija sušenih marelica ili bresaka)

- Večera: salata od mahuna (ili sirove mrkve ili kuhanog kelja pupčara); dva tvrdo kuhana jaja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:06