ZBUNJENA PRIRODA

Zbog toplog vremena sezona alergija počela gotovo 30 dana ranije

Rascvjetane grane drveća snimljene su krajem siječnja (u krugu) i već su uzrokovale probleme alergičnima
 CROPIX7Getty images

Pojačana sekrecija iz nosa, nesnosan svrbež nosa, kihanje i crvene oči samo su neki od simptoma koji ukazuju na aeroalergije. Ove je godine zima pokazala još jedno nepredvidljivo lice, koje je očito zbunilo i biljni svijet, tako da se dio drveća budi i prije nego što mu je vrijeme.

Upravo to pokazuje i peludna prognoza koja upozorava na vrlo visoke koncentracije alergena lijeske i johe. Stoga se može reći da su se ove godine probudile barem dva ili tri tjedna ranije.

Naime, lijeska i joha svoju nezgodnu stranu koja stvara probleme alergičarima trebale su ojačati tek sredinom veljače i u ožujku.

Liječnica i epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Matijana Jergović potvrdila je da su alergije stigle ranije nego inače.

- To nije posljedica samo trenutnih prognoza vremena i viših temperatura od prosjeka. Tu govorimo o općenitim klimatskim promjenama koje su uzročno-posljedično promijenile i biljni svijet. Već se dulje vrijeme uočava da se sezona aeroalergena produljuje, pa sada imate možda samo jedan ili dva mjeseca kada ih nema, a nekad je tako bilo i do pola godine - pojašnjava Jergović.

Sličnosti i razlike

Napominje kako treba uzeti u obzir i činjenicu da su metode praćenja sve bolje i sofisticiranije. Tehnologija ide naprijed i obavještavanje javnosti je praktički trenutno. Bez obzira na alergije i prateće probleme, ističe, treba razmišljati pozitivno jer se takvim osobama omogućuje da se što bolje nose s tegobama i da svoje dnevne aktivnosti prilagode peludnoj prognozi.

- Kao epidemiologinja i liječnica ipak moram napomenuti da epidemiološka situacija pokazuje da problemi s respiratornim sustavom mogu biti povezani sa zaraznim bolestima. Ako imate nagon za kihanjem koji ne prestaje i crvenilo očiju, možemo reći da se radi o alergijama. No, važno je prepoznati razliku - kaže Jergović i napominje da zbog akutnih bolesti koje trenutno vladaju, poput prehlada i gripa, dolazi do preklapanja situacija.

- Sezona alergena počinje, a još nije završila sezona akutnih respiratornih bolesti koje se grupiraju u populaciji - kaže epidemiologinja.

Pomoć aplikacija

Trenutno je ipak puno veći broj onih koji su pod virozom od onih što pate od aeroalergena.

- Činjenica jest da klimatske promjene utječu na alergene i ono koji stručno prate aeroalergene napominju da se neki primjećuju tijekom cijele godine. Stoga preporuke stručnjaka o preventivi putem aplikacija koje prate peludne prognoze olakšavaju ljudima organizaciju života i navika - kaže Jergović. Alatima poput aplikacija za mobitel s peludnim semaforom žele potaknuti ljude da prilagode svoje aktivnosti ako su alergični.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:47