REVOLUCIJA U MEDICINSKOJ OPLODNJI

Zbogom menopauzi, i žene u 50-ima postajat će majke

Zbogom menopauzi, žene bi mogle postati majke i u kasnijoj dobi, poručili su prije nekoliko dana američki i britanski znanstvenici koji su putem britanskog dnevnika Independent najavili “revoluciju u ljudskoj reprodukciji”.

Nakon osam godina istraživanja prof. Jonathan Tilly s Harvarda i dr. Evelyn Telfer sa Sveučilišta Edinburgh uspjeli su iz matičnih stanica proizvesti ljudska jajašca u laboratoriju. U sljedećih godinu dana, pak, “jajašca iz epruvete” namjeravaju oploditi spermom, a embrije koji na taj način nastanu proučavati 14 dana (što je zakonska norma u Velikoj Britaniji) kako bi se ustanovilo jesu li zdravi. Nakon dva tjedna embriji će biti zamrznuti ili odbačeni. No, pokažu li se eksperimenti uspješnima, ta bi metoda u budućnosti neplodnim i ženama u menopauzi mogla pomoći da postanu majke.

Matične stanice

- Uskoro ćemo od Britanskog povjerenstva za embriologiju i humanu oplodnju (HFEA) zatražiti dozvolu za nastavak istraživanja. Možemo li već ove godine oploditi ‘jajašca iz laboratorija’ spermom? Da, apsolutno - izjavila je dr. Evelyn Telfer, biologinja sa Sveučilišta Edinburgh.

Njezina i istraživanja prof. Tillyja dovode u pitanje 60 godina staru teoriju britanskog znanstvenika Sollyja Zuckermana. Prema toj “dogmi” iz 1951. godine, ženke svih sisavaca, uključujući i čovjeka rađaju se s ograničenim brojem jajašaca tijekom života. No, u studiji objavljenoj 2004. u vodećem znanstvenom časopisu Nature Jonathan Tilly doveo je u pitanje Zuckermanovu dogmu. On je, naime, eksperimentima na miševima pokazao da se iz tkiva jajnika mogu izolirati matične stanice, a zatim iz njih uzgojiti jajašca.

Veliko otkriće

Drugim riječima, tkivo jajnika može poslužiti kao nepresušni izvor jajašaca. Tillyjeva studija, međutim, izazvala je vrlo oštre i uglavnom negativne kritike znanstvenika. Jedan od kritičara upozorio je Tillyja da “ljudi nisu veliki miševi, osim ako ne žive u Disneylandu”. Iako je tada bila među Tillyjevim kritičarima i rivalima, dr. Evelyn Telfer u međuvremenu je počela surađivati s kolegom iz Bostona. Prekretnica u njihovim istraživanjima dogodila se 2009. godine. Tada su kineski znanstvenici na čelu s profesoricom Ji Wu sa Sveučilišta Jiao Tong u Šangaju objavili studiju u kojoj su pokazali kako su iz matičnih stanica izoliranih iz mišjih jajnika proizveli jajašca, a zatim ih oplodili spermom miša.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:30