ISPOVIJEST GORANA ŽABIĆA

ZDRAVIJE I OD ARONIJE Obitelj pored Garešnice uzgaja haskap: 'Posadili smo 1500 grmova sibirskog supervoća za koje Japanci kažu da produljuje život'

Garesnica, 120417.
OPG Zabic Goran.
Goran Zabic sa obitelji uzgaja haskap.
Na fotografiji: Goran Zabic sa suprugom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

U selu Kapelica, nedaleko od centra Garešnice, svoj dom je pronašlo oko 1500 grmova haskapa - sibirske borovnice, supervoća bogatog antioksidansima, vitaminima i mineralima. Da grmovi uvijek budu tako prekrasni i rodni, brine obitelj Žabić, Goran i Helena, vlasnici OPG-a Goran Žabić, a nerijetko im pripomogne i kći Ema.

Ove bobice, za koje mnogi tvrde da su zdravije i od aronije, neodoljivo podsjećaju na križanca šljive i borovnice, a na sjeveru Japana, gdje od niih proizvode sok, vino i likere, poznate su kao voće koje produljuje život.

Pet sorti

 - Haskap je iznimno bogat antioksidansima, vitaminima, mineralima i antocijaninom, pigmentom koji djeluje protuupalno, poboljšava vid i cirkulaciju. U 100 grama haskapa pronaći ćemo oko 20 tisuća ORAC jedinica, a 100 grama zrele aronije sadrži oko 16 tisuća ORAC jedinica - rekao nam je Goran.

U voćnjaku obitelji Žabić, veličine 7000 metara, uzgaja se pet različitih sorti ove bobice. Riječ je o poljskim i ruskim sortama Wojtek, Siniglaska, Brazowa, Czarna i Czelabinka.

- Sorte se razlikuju po veličini i obliku bobica te okusu - objašnjava Goran.

Garesnica, 120417.
OPG Zabic Goran.
Goran Zabic sa obitelji uzgaja haskap.
Na fotografiji: Goran Zabic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
 

Helena i Goran haskap uzgajaju u potpunosti ekološki, bez upotrebe mineralnih gnojiva i pesticida, a kada je u pitanju prihrana, koriste isključivo organsko i zrelo stajsko gnojivo. Na pitanje kako su se odlučili na uzgoj haskapa, Goran i Helena kažu: - S obzirom na površinu zemljišta kojom smo raspolagali i naše radno vrijeme, haskap se činio kao ne toliko zahtjevna kultura za uzgoj. Znali smo da želimo uzgajati bobičasto voće, a nakon nekoliko mjeseci istraživanja otkrili smo da je haskap iznimno otporan na bolesti i nametnike te smo odlučili da je to bobica za nas.

Garesnica, 120417.
OPG Zabic Goran.
Goran Zabic sa obitelji uzgaja haskap.
Na fotografiji: haskap.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX
 

Haskap rano dozrijeva, traži blago kiselu zemlju, jako voli sunce, ali ne voli stajaću vodu. Prve bobice beru se već nakon godinu dana, a Goran ove godine očekuje oko 500 kilograma bobica. Kad smo ih mi posjetili, grmovi su bili ocvali, plodovi su se zametnuli, a prve bobice će Goran i njegova obitelj brati već sredinom svibnja.

Zdravlje na tanjuru

Obitelj Žabić je za naš dolazak pripremila zdravi doručak, naime, dočekali su nas slatkom pitom, kremastim kolačem, smoothiejem i sladoledom.

Garesnica, 120417.
OPG Zabic Goran.
Goran Zabic sa obitelji uzgaja haskap.
Na fotografiji: sladoled sa haskapom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
 

- Haskap vrlo dobro podnosi zamrzavanje, uvijek imamo koji kilogram u zamrzivaču. Naša Ema obožava slastice od haskapa, a supruga od njega priprema i domaći džem koji svi vole - kaže Goran.

Garesnica, 120417.
OPG Zabic Goran.
Goran Zabic sa obitelji uzgaja haskap.
Na fotografiji: pita od haskapa.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
 

Ovu malu bobicu ispunjenu zdravljem moći ćete kupiti na Trešnjevačkoj tržnici u Zagrebu, a kilogram će stajati 80 kuna. Ali, tko može staviti cijenu na zdravlje? Više saznajte na www.haskap.bio.

Izdvajamo