ISPOVIJEST GORANA ŽABIĆA

ZDRAVIJE I OD ARONIJE Obitelj pored Garešnice uzgaja haskap: 'Posadili smo 1500 grmova sibirskog supervoća za koje Japanci kažu da produljuje život'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 23.04.2017. u 10:55

 • Tomislav Krišto / CROPIX

  U selu Kapelica, nedaleko od centra Garešnice, svoj dom je pronašlo oko 1500 grmova haskapa - sibirske borovnice, supervoća bogatog antioksidansima, vitaminima i mineralima. Da grmovi uvijek budu tako prekrasni i rodni, brine obitelj Žabić, Goran i Helena, vlasnici OPG-a Goran Žabić, a nerijetko im pripomogne i kći Ema.

  Ove bobice, za koje mnogi tvrde da su zdravije i od aronije, neodoljivo podsjećaju na križanca šljive i borovnice, a na sjeveru Japana, gdje od niih proizvode sok, vino i likere, poznate su kao voće koje produljuje život.

  Pet sorti

   - Haskap je iznimno bogat antioksidansima, vitaminima, mineralima i antocijaninom, pigmentom koji djeluje protuupalno, poboljšava vid i cirkulaciju. U 100 grama haskapa pronaći ćemo oko 20 tisuća ORAC jedinica, a 100 grama zrele aronije sadrži oko 16 tisuća ORAC jedinica - rekao nam je Goran.

  U voćnjaku obitelji Žabić, veličine 7000 metara, uzgaja se pet različitih sorti ove bobice. Riječ je o poljskim i ruskim sortama Wojtek, Siniglaska, Brazowa, Czarna i Czelabinka.

  - Sorte se razlikuju po veličini i obliku bobica te okusu - objašnjava Goran.

  Tomislav Krišto / CROPIX
   

  Helena i Goran haskap uzgajaju u potpunosti ekološki, bez upotrebe mineralnih gnojiva i pesticida, a kada je u pitanju prihrana, koriste isključivo organsko i zrelo stajsko gnojivo. Na pitanje kako su se odlučili na uzgoj haskapa, Goran i Helena kažu: - S obzirom na površinu zemljišta kojom smo raspolagali i naše radno vrijeme, haskap se činio kao ne toliko zahtjevna kultura za uzgoj. Znali smo da želimo uzgajati bobičasto voće, a nakon nekoliko mjeseci istraživanja otkrili smo da je haskap iznimno otporan na bolesti i nametnike te smo odlučili da je to bobica za nas.

  CROPIX
   

  Haskap rano dozrijeva, traži blago kiselu zemlju, jako voli sunce, ali ne voli stajaću vodu. Prve bobice beru se već nakon godinu dana, a Goran ove godine očekuje oko 500 kilograma bobica. Kad smo ih mi posjetili, grmovi su bili ocvali, plodovi su se zametnuli, a prve bobice će Goran i njegova obitelj brati već sredinom svibnja.

  Zdravlje na tanjuru

  Obitelj Žabić je za naš dolazak pripremila zdravi doručak, naime, dočekali su nas slatkom pitom, kremastim kolačem, smoothiejem i sladoledom.

  Tomislav Krišto / CROPIX
   

  - Haskap vrlo dobro podnosi zamrzavanje, uvijek imamo koji kilogram u zamrzivaču. Naša Ema obožava slastice od haskapa, a supruga od njega priprema i domaći džem koji svi vole - kaže Goran.

  Tomislav Krišto / CROPIX
   

  Ovu malu bobicu ispunjenu zdravljem moći ćete kupiti na Trešnjevačkoj tržnici u Zagrebu, a kilogram će stajati 80 kuna. Ali, tko može staviti cijenu na zdravlje? Više saznajte na www.haskap.bio.

  Izdvajamo