NIŠTA OD GUBLJENJA KALORIJA

ŽENA NA RUBU 'Kako je propao moj plan da uz hororce gubim kile'

 Getty Images/iStockphoto

Nikako ne mogu nagovoriti frendice da u kinu, u nekom od onih multidimenzionalnih formata s puno ikseva u nazivu, pogledamo neki strašni film. Ali dobar. Recimo, moljakala sam ih da idemo pogledati “It”, tj. “Ono” s onim pregrozomornim klaunom Pennywiseom, najstrašnijim likom kojeg je smislio veličanstveni Stephen King. One bi radije gledale nešto romantično, pahuljasto i s porukom. Ne prihvaćaju moje argumente kako su Kingovi uraci ustvari duboka analiza ljudske duše.

Onda sam pomislila kako sam napokon pronašla argument kojim ću ih kupiti: na internetu sam naletjela na članak s naslovom: “Gledanje strašnih filmova pomaže u gubljenju kalorija”.

Iako izgledam kao netko tko se približava savršenom obliku tijela (kugli), svaki put kada vidim u istoj rečenici riječi “gubljenje” i “kalorije”, iskreno se zainteresiram.

Elem, kaže studija sa Sveučilišta Westminster u Londonu (postoji, provjerila) da odgledavši strašan film izgubimo cca 113 kalorija, kao za 30-minutne šetnje. Ideja iza istraživanje (koje je, doduše, naručila neka tvrtka koja se bavi streamingom filmova i prodajom DVD-a) jest da vam gledanje strašnih scena ubrzava puls.

- Kako se puls ubrzava i krv brže kola tijelom, rastu razine adrenalina. Radi se o brzodjelujućem adrenalinu koji se proizvodi tijekom kratkih razdoblja intenzivnog stresa. To se događa kada se bojimo, a to pak smanjuje apetit, povisuje stopu bazalnog metabolizma i na kraju dovodi do većeg trošenja kalorija - objasnio je šef studije, dr. Richard Mckenzie, specijalist za stanični metabolizam i fiziologiju.

On i njegova ekipa napravili su čak i top listu filmova s najvećom kalorijskom potrošnjom. Na njoj predvodi “Isijavanje” (opet King, naravno) sa 184 kalorije manje nakon gledanja. Druge su na listi “Ralje” (nisu rekli koji dio) sa 161 pa “Egzorcist” sa 158 kalorija manje. Uz “Aliena” se izgube 152 kalorije, a peti je “Saw” sa 133. Šesto mjesto zauzela je “Strava u Ulici brijestova” sa 118 kalorija, “Paranormalna aktivnost” je sedma sa 111, dok ćete uz “Vješticu iz Blaira” izgubiti 105 kalorija. Na devetom mjestu je “Teksaški masakr” motornom pilom sa 107, a deseti (Rec) sa 101 kalorija manje. Jasno, ne smijete prigristi ništa, osim eventualno koji nokat, ono, u frci.

Prije no što organiziram dijetalni filmski maraton, ipak sam odlučila pitati nekoga za koga znam da zna, ima li ova studija smisla. Moja je žrtva ovaj put bila nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.

- Dobro su se sjetili, ali… Istraživanje nije relevantno jer očito nije objavljeno u nekoj znanstvenoj publikaciji, nego samo na raznim popularnim portalima - rekla je. Dodala je kako već uz jednostavnu matematiku vidimo da povećanje potrošnje energije u mirovanju nije značajno.

- Prosječna potrošnja energije u mirovanju osobe teške 70 kg u 90 minuta iznosi približno 120 kcal, tako da je jedino za prvih pet filmova na listi došlo do mjerljivog povećanja, ako ćemo im vjerovati na riječ. Ostali filmovi nisu pridonijeli povećanju potrošnje energije - objasnila je, i uz malo finog sarkazma dodala - Zato je očito važno i koliko je strašan film.

Znam ja da je Darijin skepticizam opravdan, ali zaista je teško odoljeti kombinaciji mršavljenja i filma. K tome, našla sam još savjeta kako na bizarne načine potrošiti pokoju kaloriju. S obzirom na doba godine, blagdansko pretrpavanje hranom i blagdansko pretrpavanje televizijom, možda dobro dođu.

Plan je ovakav: nabavite filmove. Onda, prvih 40 minuta gledajte stojeći. To je oko 100 kalorija manje, prema nekom istraživanju. Sljedeća stvar, bar tako kažu sa slavne Mayo klinike: dok gledate Jacka Nicholsona kako luduje po onom hotelu, nemojte sjediti mirno. Meškoljite se, tapkajte nogom, igrajte se s kosom i tako možete potrošiti 100 do 150 kalorija na sat. Ako pritom ugasite grijanje u stanu, super.

Kao muškarci u nekoj studiji, možete nakon dva sata na 17 celzijusa potrošiti 164 kalorije. Pritom pijte vodu. U jednoj studiji, odrasli ljudi koji su tijekom dva sata popili pola litre ledeno hladne vode imali su između 24 i 30 posto višu metaboličku stopu tijekom sljedećih 60 minuta. Glad možete zavarati žvačući žvaku, a uz to ćete nakratko ubrzati metabolizam. Zbrojeno, oduzeto - samo nakon jednog filma ili dva sata, gubitak je prešišao 500 kalorija.

A na kraju, kada vam sve to drhturenje, migoljenje, gledanje filma dok stojite u hladnoj sobi i tankate se vodom postane smiješno, nemojte se suzdržavati - smijeh jača imunitet, i uz to kažu, pomaže i sagorijevanju kalorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:55