STIGAO IZ J. AMERIKE

ZIKA VIRUS KOJI UZROKUJE OŠTEĆENJE MOZGA BEBAMA ŠIRI SE EUROPOM Danac se javio u bolnicu sa simptomima sličnim gripi

 Wikipedia

Zika virus širi se i Europom. Naime, testiranje je pokazalo kako je jedan stanovnik Danske koji je bio na putovanju u inozemstvu pozitivan na zika virus koji prenose komarci, izvijestila je nacionalna televizija DR u srijedu.

Ovaj novi slučaj pojavio se nakon što je u Italiji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Švicarskoj zabilježeno već nekoliko zaraženih ljudi.

Zdravstveni djelatnici iz drugog najvećeg danskog grada Aarhus, kazali su kako je pacijent putovao u srednju i južnu Ameriku gdje je zika virus uzeo maha.

Pacijent se trenutno nalazi u sveučilišnoj bolnici u Aarhusu, a simptomi zbog kojih je testiran na zika virus bili su nalik gripi, uključujući vrućicu, glavobolju i bol u mišićima.

Ovaj virus uzrok je oštećenja mozga na tisuće novorođenih beba u Brazilu i za njega ne postoji cjepivo.

Zika virus prenosi se ubodom komarca, a otkriven je u spermi, no ne može se raširiti običnom dodirom. Simptomi su osim vrućice, osip, sveukupna slabost te crvene oči koje svrbe. Trudnice su najriskantnija skupina, pošto je virus povezan s mikrocefalijom i ozbiljnim neurološkim defektima novorođenčadi.

Epidemija virusom zika počela je krajem prosinca na Martiniqueu i u Gvajani, a pogođeni su i Portoriko, Brazil, Kolumbija, Salvador, Gvatemala, Haiti, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Surinam i Venezuela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:19