VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE

ZIMA JEDVA DA JE POČELA, A VAS VEĆ BOLI GRLO? Ugledni liječnik savjetuje kako ublažiti bol i otkriva što nikako ne smijete činiti ako želite ozdraviti

 Profimedia, BSIP

Ako ste podložni grlobolji, ovaj vodič mogao bi vam dobro doći ove zime.

Naime, učestala bol koja vas ostavlja promuklog glasa često je prvi znak prehlade ili gripe, a zbog tog stanja možete se osjećati jako loše.

Otorinolaringolog Alasdair Mace iz Londona za MailOnline otkrio je koje korake možete poduzeti kako ne biste postali žrtvom prehlade.

- 95 posto upala grla su virusne i ne reagiraju na antibiotike, no dobre vijesti su to što se obično već za nekoliko dana osjećamo bolje. Također ako je vaše grlo crveno i natečeno, vjerojatno se radi o virusu. Ako primijetite žutu sluz ili bijele naslage, odnosno točkice vjerojatno imate bakterijsku infekciju. Ona je uglavnom bolnija nego virusna infekcija, iako i virusna može biti jednako neugodna. Također, virus će pogoditi cijeli respiratorni sistem i dišne putove, a ne samo grlo. U svakom slučaju važno je hidratizirati tijelo jer sluz i slina štite grlo. Važno je i apstinirati od alkoholnih pića koja dehidriraju vaše tijelo te jesti puno naranči koje su pune vitamina C te će pokrenuti vaš imunološki sustav.

- Ovlaživač zraka će pomoći ovlažiti suhi zrak u prostoriji od centralnog grijanja, a druga solucija koja će imati isti efekt jest staviti mokri ručnik preko radijatora.

Vruća alkoholna pića kao i kava također su krivci za dehidraciju, napominje Mace.

- Čaj je u redu jer ima upola manje kofeina od kave, a postoje dokazi da uzimanje vitamina C i cinka skraćuje trajanje infekcije, a zasigurno ne mogu štetiti. Također, grgljanje slane vode će pomoći upaljenom grlu.

To ne samo da ublažava simptome, već uklanja neke viruse i pomaže imunološkom sustavu da se bori protiv infekcije, tvrdi Mace.

- Napravite otopinu od dvije žličice soli u pola litre vode i ostavite u frižideru - hladne stvari djeluju umirujuće - sugerira Mace i dodaje kako je za brzo uklanjanje boli dobro koristiti anestetik za grlo u spreju.

- Ako imate glavobolju ili temperaturu uzmite paracetamol radije nego ibuprofen ili aspirin. Blaži je za želudac od aspirina, a postoje neki dokazi da ibuprofen guši odgovor imunološkog sustava što je zadnja stvar koju želite kada ste prehlađeni ili vas boli grlo - savjetuje.

Također, Mace ističe ono očito - kako bi dok vas boli grlo trebali štedjeti glasnice.

- Što više pričate, gore će vam biti i velik je rizik da ćete učiniti trajniju štetu. Također, nemojte pušiti ako kašljete i uzmite sirup kako bi spriječili kašalj.

Uglavnom će ovi savjeti biti dovoljni za ublažavanje simptoma, iako postoje neki slučajevi kada biste trebali potražiti liječničku pomoć.

Naime, djeca mogu dehidrirati vrlo brzo, a ako vrućica potraje dulje od 24 sata trebali biste obratiti dodatnu pozornost.

Također, ako vidite gnojne čepiće na grlu vjerojatno ćete trebati antibiotik. Otok na jednoj strani može biti apsces ili nešto ozbiljnije poput refluksa, te se treba obratiti liječniku.

Upala grla uzrokovana virusom obično ne traje dulje od tjedan dana no ako bol potraje posjetite liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:44