NOVA OTKRIĆA

ZNANSTVENICI OBJAVILI Nema dokaza da kava uzrokuje rak, osim u jednom slučaju!

 Tom Dubravec / CROPIX

Nema dostatnih dokaza da pijenje kave uzrokuje rak, objavila je agencija za rak Svjetske zdravstvene organizacije ublažavajući svoja ranija upozorenja, ali i dodala da su sva "jako vruća" pića vjerojatno kancerogena.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) ranije je upozorila na kavu kao "moguće kancerogenu", ali je promijenila mišljenje.

U srijedu su njezini stručnjaci rekli kako prema zadnjim istraživanjima "nema dostatnih dokaza za kancerogeni učinak".

No, istovremeno navode da ostali znanstveni dokazi sugeriraju da pijenje bilo kojeg jako vrućeg pića - oko 65 stupnjeva Celzijusa ili više - uključujući vodu, čaj ili druge napitke, vjerojatno uzrokuju rak jednjaka.

IARC, sa sjedištem u Lionu, koji je prošle godine širom svijeta izazvao pozornost zaključkom da procesuirano meso može uzrokovati rak, došao je do svojih zaključaka nakon više od tisuću znanstvenih studija na ljudima i životinjama. Nema dovoljno dokaza po kojima bi se kava mogla klasificirati kao kancerogena a niti kao nekancerogena.

Prije toga je kao "moguće kancerogena" bila svrstana u njihovu 2B kategoriju zajedno s kloroformom, olovom i mnogim drugim tvarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:42