NOVO ISTRAŽIVANJE

ZNANSTVENICI RAZRIJEŠILI NEDOUMICE Popularna biljka smatra se jednom od najljekovitijih, a sad je dokazano da štiti od nekih oblika karcinoma

 Profimedia, Imagefood SM
 

Češnjak odavno slovi kao jedna od najzdravijih namirnica. Štoviše, narodna medicina smatra ga jednom od najljekovitijih biljaka.

No kako točno češnjak pomaže, proučava se već stoljećima. U nedavnoj studiji koju su objavili znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham, ustanovljeno je da češnjak smanjuje rizik od pojave nekih oblika raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, piše Independent.

Nadalje, koliko će vam češnjak doista pomoći, ovisi o načinu na koji je pripremljen, iako znanstvenici još dvoje oko toga koji je način pripreme najbolji.

Češnjak proizvodi mnogo različitih sumpornih spojeva, bez obzira je li samo narezan, fermentiran u alkoholu ili stisnut kako bi se od njega dobilo ulje.

Ti sumporni spojevi imaju utjecaj na 'plinovite signalne molekule' poput dušikovog oksida i sumporovodika koji se prirodno proizvode u ljudskom tijelu.

Izmijenjeni oblici plinovitih signalnih molekula mogu se naći kod ljudi oboljelih od raznih bolesti i mogu imati velik utjecaj na međusobnu komunikaciju stanica i održavanje ravnoteže u organizmu.

'Te molekule daju biljkama ekološku prednost kad rastu u divljini', kaže doktor Peter Rose, autor studije.

'No osim toga, one su također biološki aktivne u stanicama i tkivima sisavaca, iako još ne znamo kakva je njihova uloga u metabolizmu ljudi.'

I dok se još raspravlja o najboljem načinu pripremanja češnjaka, znanstvenici se slažu da je upravo češnjak jedna od biljaka s najvećom sposobnošću obnavljanja.

'Unutar ovog područja ima mnogo mogućnosti da se pronađu načini kako smanjiti rizik od neke bolesti i kako popraviti ljudsko zdravlje. No na kraju se sve svodi na fundamentalno pitanje o tome kakvu ulogu imaju ti spojevi u našem metabolizmu', kaže doktor Rose.

'Pred nama je još mnogo posla i istraživanja tih neobičnih sumpornih spojeva u našoj prehrani.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:13