JAJE SNAGU DAJE

Znanstvenici sa Sveučilišta u Alberti stigli do velikog otkrića o jajima! Pročitajte o čemu je riječ

Istraživači su ispitivali žumanjke jaja kokoši koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom

Do sad se znalo da su jaja odličan izvor proteina, lipida, vitamina i minerala , a znanstvenici sa Sveučilišta u Alberti otkrili su i njihova anitoksidativna svojstva što znači da pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila te raka.

Istraživači su ispitivali žumanjke jaja kokoši koje su hranjene pšenicom ili kukuruzom i utvrdili da sadrže dvije amniokiseline i to triptofan i tirozin koje imaju jako antioksidativno svojstvo što znači da štite od raznih bolesti. Tako dva sirova žumanjka imaju gotovo dvostruko veće antioksidativno svojstvo nego li jabuka i gotovo isto kao 25 grama brusnica.

Količina aminokiselina smanjuje se prženjem ili kuhanjem ali i u tom slučaju mogu zamijeniti količinu ntioksidansa koju sadrži jedna jabuka. Znanstvenici s Alberte najavljuju da će novim istraživanjima utvrditi sadrže li jaja i druge proteine koji imaju antioksidativna svojstva jer je već poznato da u žumanjku ima karotenoida kao i peptida.

U ranijim istraživanjima znanstvenik Jianping Wu utvrdio je da se proteini iz jaja pretvaraju u želučani enzim koji u tankom crijevu proizvodi peptide koji pak djeluju na isti način kao ACE inhibitori odnosno lijekovi za snižavnje krvnog tlaka.

To je dakako u suprotnosti s uvriježenim mišljenjem kako su jaja krivac za povećanje visokog tlaka zbog toga što sadrže visoku razinu kolesterola. Dodatna istraživanja antioksidativih svojstava jaja mogla bi promijeniti ove stavove.

Izdvajamo