NAPREDAK LIJEČENJA

ZNANSTVENICI SU SAZNALI KOLIKO DUGO SU ŽIVJELI TI PACIJENTI I OD ČEGA SU UMRLI Osobe koje prežive karcinom u djetinjstvu žive duže i zdravije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2016. u 15:05

HANZA MEDIA

 

Osobe koje prežive karcinom u djetinjstvu žive duže i zdravije zbog boljeg liječenja i praćenja, pokazala je britanska studija.

 

Proučavajući podatke prikupljene tijekom 60 godina o gotovo 35.000 ljudi koji su imali karcinom u djetinstvu, znanstvenici su otkrili sveukupan pad stope smrtnosti i manje smrti od samog karcinoma ili posljedica liječenja.

 

Do vremena kada bi ušli u 60-e godine, problemi s cirkulacijom kao što su kardiovaskularne bolesti bile su najveći uzrok smrti u toj skupini, isto kao i u ostatku populacije.

 

"Značajno se poboljšalo preživljavanje nakon gotovo svih specifičnih tipova karcinoma kod djece", rekla je vodeća autorica studije Miranda Fidler sa Sveučilišta u Birminghamu.

 

Ta se poboljšanja povezuju s razvojem liječenja kao što su kemoterapija, uvedena oko 1970., i presađivanje koštane srži, razvijeno oko 1990. godine, rekla je Fidler za Reuters.

 

Kako bi istražili podatke o zdravlju osoba koje su preživjele karcinom u djetinjstvu, znanstvenici su analizirali podatke o 34.489 osoba kojima je bio dijagnosticiran karcinom između 1940. i 2006. i koje su ga preživjele.

 

Proučavajući nacionalne registre, znanstvenici su saznali koliko su dugo živjeli ti pacijenti i od čega su na kraju umrli.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo