NOVA STUDIJA

ZNANSTVENICI TVRDE 'Muhe su prljavije nego što se dosad mislilo. Evo zašto nikad ne smijete jesti s tanjura nakon što vam je muha sletjela na hranu'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.11.2017. u 17:00

, Image: 2592272, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ako muha sleti na vaš obrok, vjerojatno ćete ju samo otjerati. No sudeći prema novoj studiji, hranu na koju je sletjela muha zapravo ne biste trebali nikada jesti, jer insekti prenose puno više bolesti nego se to prethodno mislilo.

Istražitelji su otkrili kako su noge i krila muha prepuni različitih vrsta bakterija, koje su najčešće pokupljene prilikom slijetanja na strvine ili izmete. Te bakterije, uglanom s nogu, potom se lako prenesu na površinu no koju muha sleti.

Oni koji pojedu hranu na koju je sletjela muha, riskiraju stoga gadne bolesti.

Tim znanstvenika s državnog sveučilišta u Pennsylvaniji, s tehničkog sveučilišta Nanyang u Singapuru i Sveučilišta u Rio da Janeireu proučili su mikrobiome 116 kućnih muha s tri različita kontinenta.

U studiji objavljenoj u magazinu Scientific Reports piše kako u nekim slučajevima muhe nose na stotine različitih vrsta bakterija, od kojih su mnoge štetne za ljude.

Međuostalim, prenose i Helicobacter pylori, bakteriju koja uzrokuje upalu povezanu s nastankom čira na želucu. Muhe su posebno 'prljave' jer se hrane fekalijama i bilo kojom organskom tvari u procesu truljenja.

- Zbog ovog ćete dva puta razmisliti nakon što pojedete salatu od rajčice na idućem pikniku. Muhe mogu pridonijeti brzom prijenosu patogenih bakterija kod epidemija - kazao je profesor Donald Bryant iz Pennsylvanije.

Stephan Schuster sa sveučilišta Nanyang kazao je kako noge i krila muha pokazuju najvišu mikrobnu raznolikost na tijelu muhe, što sugerira da bakterije koriste muhe kao zračne prijenosnike.

- Bakterije prežive putovanje, rastu i množe se na novoj površini - zaključio je.

Tagovi

Izdvajamo