OPASNO PO ZDRAVLJE

ZNATE LI KOJU HRANU BAŠ NIKAD NE SMIJETE PODGRIJAVATI? Neke namirnice naknadnim grijanjem postaju opasne za ljudsko zdravlje

 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Često skuhamo ručak navečer za sutradan jer zbog obveza i ubrzanog ritma života ne možemo drukčije te nam je tako lakše.

No, možda biste ovo ipak trebali pročitati kako se slučajno ne bi dogodilo da konzumirate namirnice koje su štetne po zdravlje kada odstoje ili se podgriju.

1. Celer

Radite li juhu u koju stavljate svježi celer svakako se pobrinite da ga nakon što juhu skuhate izvadite i pojedete jer sadrži nitrate koji postaju otrovni ukoliko se griju naknadno.

2. Jaja

Nikada, ali baš nikada ih ne smijete grijati kada ih već jednom skuhate. Bilo kajganu, bilo tvrdo kuhana pojedite svježe nakon spremanja te radije bacite nego grijte u mikrovalnoj nakon što par sati odstoje. Jaja se smiju jesti hladna, ali nikako podgrijana ili dan nakon kuhanja.

3. Špinat

Špinat se kao ni jaja ne smije jesti sutradan nakon što se skuha te također sadrži nitrate koji sami po sebi nisu toksični, no podrijavanjem postaju.

4. Krumpir

Znamo oduvijek kako se niti nakon par sati stajanja ne smije jesti, a kamoli grijati ili sutradan konzumirati. On pocrni te ga svakako odmah pojedite, a ono što ne uspijete bacite da ne biste slučajne kušali nakon stajanja.

5. Gljive

One su još jedna od namirnica koja je nevjerojatno sočna i ukusna, no također spada u one koje podgrijane nisu dobre za zdravlje. Dapače, dobiju se grčevi, proljev i smetnje. Ni juhe od gljiva ne grijte.

6. Riža

I s njom ćete imati problem ako je jedete nakon što odstoji jer neskuhana sadrži bakterije koje se kuhanjem uništavaju pa ako je skuhate i ostavite satima na sobnoj temperaturi bakterije se razmnože i ako je takvu pojedete, mogli biste dobiti proljev.

7. Piletina

Kada se podrijava po drugi put nakon što je se već jednom skuha, mogli biste imati problem zbog proteina koje sadrži pa ako je već podrijavate naknadno, barem se pobrinite da se 'puši' od vrućine. Tako ćete biti sigurni da nećete imati probavne tegobe od konzumiranja, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:52