STRUČNJACI ZABRINUTI

ZNATE LI ŠTO JE PIJANOREKSIJA? Među mladim djevojkama širi se izrazito zabrinjavajući trend: 'Ovo je česta pojava, ništa ne žele jesti...'

 Profimedia, Alamy
 

Mlade djevojke preskaču obroke i značajno smanjuju unos kalorija kako bi napravile mjesta za kalorije iz alkoholnih pića, piše The Independent.

Ovakvo se ponašanje kolokvijalno zove pijanoreksija, međutim ta pojava trenutno nije priznata kao poremećaj u prehrani premda je uvelike slična tipičnoj anoreksiji.

Premda se pijanoreksija pojavljuje i kod muškaraca i kod žena, ipak prevladava kod mladih žena. Jedna je studija otkrila da gotovo 60 posto studentica preddiplomskih studija pokazuje elemente pijanoreksije.

Britanska dobrotvorna udruga za edukaciju o alkoholizmu Drinkaware navodi da nešto više od pola litre piva sadržava 197 kalorija, odnosno isto koliko i kriška pizze. Čaša vina može sadržavati jednaku količinu kalorija kao i sladoled.

"Znala sam preskakati obroke kako tijekom izlaska ne bih bila napuhana", objasnila je 23-godišnja Lily, sada osobna trenerica. "To je česta pojava. Mnogo me mojih klijenata pita trebaju li preskočiti večeru s obzirom na to da tijekom izlaska planiraju piti alkohol."

Blogerica Ellie McKinnell kaže da je pijanoreksija nusproizvod pritisaka s kojima se nose mlade djevojke po pitanju konzumiranja alkohola i održavanja vitke linije. "Ako idete van na večeru, piće u pub ili cjelovečernji izlazak, od vas se očekuje da nešto popijete", rekla je za The Independent.

"Sva alkoholna pića puna su praznih kalorija, a od nas (djevojaka) se očekuje da budemo mršave", rekla je McKinnell. "Ja i drugi koje poznajem popijemo onoliko čašica vodke koliko je potrebno da se napijemo. Međutim, dok pijemo brojimo kalorije i pazimo da nam se želudac ne napuše. To znači da nema koktela i vina."

Stručnjakinja za prehranu i poremećaje u prehrani Rhiannon Lambert kaže da ovakvo ponašanje nije svojstveno samo ženama već da se rati o sistemskom problemu koji je nastao zbog naglašene važnosti fizičkog izgleda. "Mladi profesionalci apstiniraju preko tjedna da bi se mogli opiti preko vikenda", dodala je.

Kako pijanoreksija nije službeno priznati poremećaj, još uvijek nisu poznati ni svi simptomi tog poremećaja. Stručnjaci smatraju da se oni koji pate od pijanoreksije tijekom opijanja prežderavaju te poslije toga čiste od dodatnih kalorija.

Konzumiranje alkohola na prazan želudac je i inače loša ideja jer može dovesti do trovanja alkoholom. "Ako se osobe izgladnjuju kako bi mogle, tobože, piti bez da udebljaju, izlažu se opasnosti. Takvo ponašanje može dovesti do bolesti srca i jetre. Osim toga, smanjenje unosa hrane u korist alkohola može dovesti i do pada koncentracije vitamina i minerala u organizmu jer alkohol nema nutritivne vrijednosti", pojasnila je Lambert.

"Premda je dobro znati koliko kalorija ima u vašem omiljenom piću, ne smijete zbog toga preskakati obroke kako biste mogli više piti. Brojači kalorija više će profitirati ako iz svoje dijete izbace alkohol, a ne hranu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10