PSIHOLOG IGOR ČERENŠEK

ZIMSKI FITNESS S JUTARNJIM 'Dosta kukanja, kad se natjerate na prvi trening, bude lakše'

 
 AFP

Želite li napredovati na poslu ili, pak, dati otkaz i pokrenuti novi biznis, preseliti se ili krenuti na dijetu ili u teretanu, ali nikako da napravite prvi korak? Odgađate li odluke od ponedjeljka do ponedjeljka?

Zapeli ste u začaranom krugu navika. Pogrešno je misliti da se odluke i sve osobne promjene donose samo na Novu godinu ili, pak, da u novom smjeru treba krenuti uvijek od početka tjedna.

Sve je navika

Istraživanja kažu da je 40% naših akcija u danu rezultat navike. Dakle, gotovo pola toga što radimo racionaliziramo kao odluku dok zapravo ne odlučujemo ništa, nego jednostavno radimo na autopilotu.

Primjerice, ujutro ustanemo i u polusnu odradimo neke zadatke i krenemo na posao uobičajenim putem. Vrlo je izgledno da većinu tih akcija obavimo bez svijesti o trenucima koji prolaze. Kad želimo promjenu, zapravo želimo promjenu navike, a da bismo navike mijenjali, moramo ih prvo osvijestiti, otkriva psiholog Igor Čerenšek, suradnik projekta Aktivna Hrvatska, koji je nedavno predstavio knjigu “Promjena”.

Igor Čerenšek

Dobre navike

I dobre i loše navike imaju sjajnu umreženost. Želimo li mijenjati jednu “lošu” naviku, zapravo moramo “napasti” cijeli tim navika i zamijeniti ih onim dobrima. Mogu se mijenjati ako znamo rade li za ili protiv nas. Primjerice, nakon napornog dana u želji za samo malo mira i opuštenosti netko će popiti čašu vina, zapaliti cigaretu i sjesti pred televizor.

- Kada želite mijenjati neku naviku potrebno je promijeniti cijeli set navika. Dakle, promjena će od nas tražiti zamjenski set navika koje će nam dati otprilike sličan efekt opuštanja- objašnjava Čerenšek.

Velika motivacija nije potrebna u samom startu, angažman treba biti prioritet. - Možemo prihvatiti sebe takvima kakvi jesmo, ali samo privremeno jer svaki dan možemo napredovati. Trebamo vježbati sitne uspjehe, ubijati male ‘zle’ navike i razvijati male ‘dobre’ navike i definitivno treba prestati kukati i preuzeti odgovornost za sebe i svoje ponašanje. Prvi korak treba biti naprijed. Nekad je i noga u dupe korak naprijed- zaključuje Čerenšek.

7 KORAKA DO ZDRAVIJEG ŽIVOTA

Pressure - borba s pritiskom

Uspješni su oni koji sami stvaraju dozu pritiska određujući prioritete, postavljajući ciljeve i definirajući korake, dok istovremeno posjeduju vještine (poput meditacije ili vježbi disanja) koje im pomažu “kontrolirati” vanjski pritisak.

Process - budite svjesni

Primjerice, odlučili ste promijeniti vaše prehrambene navike, ali jedan vikend prekršite ta svoja pravila. Na vikend možete gledati kao na osobni neuspjeh i razlog odustajanja od procesa ili kao na relaps, odnosno trenutni povratak na staro, što je sastavni dio procesa gotovo svake promjene.

Prepare - Priprema

Uključuje učenje, odnosno oblik ulaganja u sebe prije pokretanja promjene za koju su nam potrebna neka nova znanja i vještine.

Plan - Planiranje koraka

Pokretanje promjene bez ikakvog plana može značiti neuspjeh i prije prvog koraka, jer ne znate je li prvi korak pravi i u pravom smjeru.

Patience - Strpljenje

Strpljenje možemo “trenirati”, ali istovremeno možemo si i pomoći osvještavanjem koraka u procesu, gdje svaki korak predstavlja jedan manji proces i cilj.

Persistence - Ustrajnost

Pitajte se što točno želite postići, što dobivate s tom promjenom, zašto je ta promjena važna za vas i zašto vrijedi ustrajati u njoj bez obzira na to koliko je teška? Odgovore zapišite u obliku pisma sebi koje ćete pročitati kada vam ponestane ustrajnosti.

Perception - budite spremni za krizu u treniranju

Promislite o tome kakvi vi želite biti u situaciji i kako želite doživjeti situaciju. Posebno će važno biti birati “ispravan” pogled u situacijama krize ili relapsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:51